Bolja budućnost za siročad
0

Mališani s Haitija stižu u SAD i Kanadu

Sarajevo-x.com
Nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Haiti mnoga djeca su ostala bez roditelja i domova. Širom svijeta porodice su pokrenule postupke za usvajanje siročadi. U SAD-u i Kanadi vlasti su zvanično dale zeleno svjetlo za usvajanje, te mališani s Haitija već pristižu.

Na aerodromima širom SAD-a i Kanade u očima ljudi koji su nestrpljivo iščekivali da avioni slete i da im se ostvari najveća želja u životu - da dobiju dijete. Bilo je smijeha ali i suza jer mnogi od njih godinama nisu mogli da dobiju svoju djecu.

Radosne američke i kanadske porodice upoznale su se sa svojom novom djecom, dječacima i djevojčicama koji su ostali bez ikoga na ovom svijetu.

Vlasti su budućim roditeljima odlučile da pomognu te su proces usvajanja koji inače traje dvije godine, skratili na dvije sedmice.

Ovo je pomoglo i siročadima jer su živjela u nehumanim uvjetima bez vode, hrane i nekoga ko bi se brinuo o njima. Ova djeca su dobila šansu za boljim životom i bezbrižnim djetinjstvom.

Međutim, oko slučaja usvajanja javile su se određene kontraverze jer postoji bojazan da se neka djeca prodaju trgovcima ljudima, a isto tako da se ne provjerava temeljito da li su zaista njihovi roditelji umrli.

Prema nekim izvještajima u samo jednom kvartu Port-au-Princea živi blizu 3.000 djece koja su ostala bez roditelja i u opasnosti su. Zvanično je potvrđeno da je oko 700 djece registrovano za usvajanja širom svijeta.