Organizacije upozoravaju
0

"Ne žurite sa usvajanjem djece s Haitija"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Udruženja za zaštitu dječijih prava izrazila su strahovanje za sigurnost hiljada siročadi, za čije usvajanje strane zemlje ubrzavaju proceduru nakon potresa koji je pogodio Haiti.

Kako bi što prije sirotu djecu spasili iz stanja u kojem se nalaze na Haitiju, zemlje poput Francuske i Španije maksimalno su ubrzale proceduru usvajanja, ali iz UNICEF-a i drugih organizacija upozoravaju da se na taj način rizikuje odvajanje djece od njihove rodbine, što se može smatrati vidom zlostavljanja.

Za usvajanje tamošnje djece javilo se mnogo parova iz bogatih zemalja poput SAD-a, Njemačke, Kanade, Belgije i Holandije.

Ipak, organizacije "Save the Children", "World Vision" i britanski Crveni krst pozvale su na prekid primanja novih prijava dok se ne djeci ne omogući pronalazak i spajanje sa porodicama.

"Ne želimo spriječiti spašavanje nijednog djeteta", kaže Mayi Garneadia-Pierre, volonter UNICEF-a. "No ipak, kod djece se sa 15 godina javlja jaka želja za utvrđivanjem identiteta. Nije to zlostavljanje u smislu lošeg postupanja, ali je pogrešno u smislu prekidanja veza, a veze morate održavati."

Na drugoj strani, Španija je u ponedjeljak predložila ministrima vanjskih poslova zemalja Evropske unije da ubrzaju procedure usvajanja širom Evrope, piše Telegraph.

"To je ludo, nije normalno. Ako EU to prihvati to će značiti da proces usvajanja vodi pohlepa i novac", tvrdi Roelie Post iz organizacije "Against Child Trafficking".

Dixie Bickel iz haićanske agencije "God's Little Angels" ipak se nada da će oko 50.000 siročadi biti usvojeno, kako bi se stvorio prostor za novu.

"Mi koji se bavimo poslom sa usvajanjem pokušavamo ovoj djeci pronaći porodice u kojima će biti sigurni, imati hranu, vodu i lijekove, čime će također kreveti biti ispražnjeni za novu djecu koja su u zemljotresu ostala bez roditelja", kaže Bickel.

Holandija je ove sedmice ubrzala 109 procesa usvajanja zbog "velikog rizika od smrtnosti" na Haitiju.

Više od 30 siročadi od jedne do šest godina doletjelo je u Francusku, ali je tamošnji ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner upozorio na pažnju.

"Ne smijemo biti optuženi za kidnapovanje", kazao je.