Poziv na oprez
0

Kouchner upozorio da se ne žuri s usvajanjem haićanske djece

FENA
Bernard Kouchner (Foto: AP)
Bernard Kouchner (Foto: AP)
Šef francuske diplomatije Bernard Kouchner upozorio je u utorak da ne treba žuriti s usvajanjem haićanske djece kako francuske vlasti ne bi mogle biti "optužene za otmicu".

"S dobrim izgovorom da se radi o spašavanju djeca ne treba da budemo optuženi za otmicu", izjavio je Kouchner dok je u Narodnoj skupštini saslušavan u vezi s usvajanjem koje vodi Francuska.

Posljednjih dana vladi su se obratile porodice koje žele da usvoje djecu tražeći ubrzavanje procedura. Francuska je odlučila da intenzivira prebacivanje haićanske djece koja su već u proceduri usvajanja.

UNICEF je u utorak pozvao francuske vlasti da ne žure. On je pozdravio odluku da se ubrza evakuacija "djece čiji su dokumenti o usvajanju kompletirani", ali je podsjetio da "nisu sva siročad za usvajanje i nisi sva napuštena".

Prema podacima Francuske agencije za usvajanje, Francuska je prva zemlja za prihvat djece s Haitija. U 2006. godini od 1.300 haićanske djece koja su usvojena u svijetu 591 dijete je usvojeno u Francuskoj.

Nekoliko drugih zemalja, kao što su Holandija, SAD, Španija i Belgija, najavilo je ubrzavanje procedura za usvajanje haićanske djece.