{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Amerikanci otimali djecu čiji su roditelji još uvijek živi

S
Sarajevo-x.com
1.2.2010. u 11:19
0
15
Amerikanci otimali djecu čiji su roditelji još uvijek živi
0
Amerikanci otimali djecu čiji su roditelji još uvijek živi
Grupa ljudi osumnjičenih za otimcu djece.
Prema izvještajima Instituta za socijalnu zaštitu na Haitiju, većina djece koju je grupa Amerikanaca pokušala da izvede iz zemlje ima porodice koje su preživjele zemljotres. Uhapšeno je deset članova baptističke crkvene zajednice iz SAD-a pod sumnjom da su krijumčarili 33 djece sa Haitija.
Uhvaćeni su nakon što su pokušali da pređu granicu s Dominikanskom republikom sa 33 djece, uz izgovor da ih vode u medicinski centar gdje će primiti svu potrebnu liječničku pomoć i njegu.

"Ispostavilo se da većina te djece ima porodice. Roditelji su očajni jer niko nema pravo da im oduzima djecu. Neka od te djece su nam dali adrese kako bi ih lakše spojili sa njihovim porodicama", rekla je za Sky News direktorica Međunarodnog medicinskog centra Patricia Vargas.

Prema službenom izvještaju haićanskog ministarstva za socijalna pitanja, uhapšeno je pet žena i pet muškaraca sa američkim pasošima, zajedno s još dva Haićanina. Dodaje se da su bila umiješana i dva pastora. Jedan je bio sa Haitija a drugi iz SAD-a.

"Ovo je bila otmica koja nema nikakve veze s usvajanjem djece. Djeca su bila u dobnim skupinama od dva mjeseca do 12 godina", rekao je ministar za socijalna pitanja Yves Christallin

Deset otmičara će danas biti izvedeno pred sud. Otac jedne od otmičarki smatra da su nepravedno optuženi i da svi trebaju biti pušteni na slobodu. On dodaje da su djeca preuzeta kako bi im bila pružena liječnička pomoć i ništa više.

Zbog ovog incidenta i kako bi se spriječili budući pokušaji otimanja djece, Vlada je uspostavila novu kontrolu nad procesima usvajanja djece kako bi se suzbila trgovina. Postoji i bojazan da bi legalne agencije za usvajanje zbog žurbe mogle da preuzimaju siročad bez temeljnih provjera.

Djeca koja su zamalo zauvijek odvojena od svojih porodica, smještena su u jednoj ustanovi na sjeveru Porte-au-Princea.

Za pokušaj otmice 33 djece, kao pokriće je napravljena grupa za pomoć djeci Haitija, gdje su tražili donacije za 100 djece kako bi ih prevezli na sigurno u Dominikansku republiku. Također su tražili i volontere, koji bi se brinuli oko djece dok ne budu izliječena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: