Haiti
0

10 uhapšenih zbog sumnje u trgovinu djecom

Sarajevo-x.com
Deset američkih državljana uhapšeno je pod optužbama da su učestvovali u trgovini djecom s Haitija, nakon pokušaja da prevezu 33 djece bez potrebne dokumentacije preko granice sa Dominikanskom Republikom, javlja CNN.

Pet muškaraca i pet žena iz organizacije New Life Children's Refuge, sa sjedištem u Idahu, pokušali su prebaciti djecu iz Port-au-Princea u Dominikansku Republiku.

Prema izvještaju tamošnjih vlasti, djeca nisu imala pasoše, a za napuštanje zemlje trebalo im je i odobrenje vlade.

Ipak, jedan američki zvaničnik ističe kako nema indikacija da je u pitanju trgovina ljudima.

"Čini se da je sirotište srušeno i djecu su prevozili u svoju zgradu u Dominikanskoj Republici, ali nisu dobili vize za izlazak iz Haitija", kazao je izvor koji je poželio ostati anoniman.

Da su hapšenja izvršena greškom tvrdi i velečasni Clint Henry iz baptističke crkve u Meridianu, Idaho. On kaže da je grupa od 10 ljudi radila sve što je u njihovoj moći da riješi nesporazum.

U izvještaju policije stoji da su djeca spašena iz "jednog ili više sirotišta" oštećenih u zemljotresu 12. januara.

"Kad su stigli, djeca su plakala i govorila kako žele vidjeti svoje roditelje", kaže generalna direktorica haićanskog Instituta za socijalnu zaštitu Jeanne Bernard-Pierre. U narednim danima istražit će se da li imaju preživjelih članova rodbine. Većina ih je kazala da su iz Fort Jacquesa, grada u blizini Port-au-Princea.