Svijet
0

Djeca s Haitija vraćena porodicama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Trideset dva djeteta, koje su američki misionari ilegalno pokušali da prebace u Dominikansku Republiku krajem januara, vraćena su u srijedu navečer haićanskim porodicama.

Jedno dijete, čiji pol i godište nisu objavljeni, još čeka na provjeru identiteta roditelja prije nego što im bude vraćeno, prenosi AP.

Grupa od 10 američkih baptista pokušala je da odvede djecu u susjednu Dominikansku Republiku 29. januara, poslije razornog potresa koji je pogodio ostrvo, kada su zaustavljeni prilikom granične kontrole. Ona su od tada boravila u sirotištu u predgrađu Port-au-Princea.

Djeca su bila neuhranjena, a neka od njih su pretrpjela i stres. Svaka porodica dobila je od humanitarne organizacije oko 260 dolara, pomoć u hrani i ćebad.

Jedan od roditelja rekao je američkoj agenciji da ga je haićanski misionar Jean Sanvil, koji je radio s američkim propovjednicima, uvjerio da mu ostavi djecu na čuvanje zbog toga što bi navodno tijela mrtvih sahranjena u njihovom susjedstvu ispod šljunka mogla da dovedu do širenja bolesti.

Devet od deset baptista oslobođeno je polovinom februara i već su napustili Haiti. Lider grupe Laura Silsby zadržana je u pritvoru pod optužbom da je grupu od 33 djeteta ilegalno pokušala da prebaci preko granice.