Svijet
7

Pregovori u Minsku: Merkel pokvarila mobitel, novinari "lajali" i padali u nesvijest

Klix.ba
(Foto: Twitter)
Skoro 17 sati pregovora između čelnika Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske sa sobom je nosilo poteškoće za novinare koji su pratili, za nadati se, historijski mirovni proces.

Dok su pojedini iskoristili sve pogodnosti koje su uključivale hranu, piće i kafu, drugi su radije spavali na podu palače u Minsku. Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije i domaćin mirovnih pregovora pokazao se kao dobar ugostitelj, piše Russia Today.

Uspavane novinare uzburkalo bi svako pojavljivanje učesnika pregovora, a u 99 posto slučajeva predsjednici ili ministri vanjskih poslova samo bi odlazili na pauzu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izazivala je najveću paniku među reporterima, u jednom momentu činilo se da je izašla sa dobrim vijestima. Okupljeni su ubrzo shvatili da se najmoćnijoj ženi svijeta zapravo pokvario mobitel i da je trebala novu bateriju.

Kroz medije se u toku pregovora prolomila vijest da je Vladimir Putin zbog navodne uznemirenosti slomio olovku. Kasnije je potvrđeno da su ukrajinski mediji falsifikovali fotografiju. Ipak, očigledno je da je Putin pokazao nervozu igrajući se sa olovkom na stolu.

Jedan ruski reporter svjedočio je "lovu na vijesti" kojem su novinari pristupili u nadi da će saznati bilo šta u jeku potpune blokade informacija. Naime, novinari su doslovno tražili predstavnike zemalja članica po hodnicima kako bi došli do bilo kakvog podatka o statusu pregovora iza zatvorenih vrata, javlja RT.

Da novinarski posao nije za svakoga govori činjenica da je repotrer Interfaxa morao biti prevezen u bolnicu nakon što je kolabirao čekajući rezultate pregovora.

Jedan ruski novinar je izbačen iz palate nakon što je ukrajinskog predsjednika upitao zašto granatira civile. Ruski novinar iz kuće LifeNews je na svoj način zabavio okupljene kada je doslovno zalajao na kolegicu koja ga je snimala. To se nije svidjelo osiguranju koje je ubrzo intervenisalo, ali su naposljetku novinaru dopustili da ostane u palati.

Očiglednu simboličnu ulogu imao je bjeloruski predsjednik koji se pohvalio da je učesnicima služio vrlo dobra ruska i bjeloruska jaja i sireve uz velike količine kafe koje su im pomogle da ostanu budni.

Najopušteniji član ruskog tima bio je ministar vanjskih poslova Sergej ivanov koji je nekoliko puta izašao da zapali cigaretu.