Svijet
3

Putin, Hollande, Merkel i Porošenko pokušavaju dogovoriti prekid sukoba u Ukrajini

Klix.ba
(Foto: EPA)
Lideri Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine su se okupili u glavnom gradu Bjelorusije Minsku gdje pokušavaju pronaći političko rješenje kojim će se okončati krvavi građanski rat u Ukrajini.

Osim ruskog predsjednika Vladimira Putina, francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, njemačke kancelarke Angele Merkel i ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, pregovorima prisustvuju i predstavnici samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, Denis Pushilin i Vladislav Zurabov, kao i specijalna predstavnica OSCE-a Heidi Tagliavini.

UN očekuje da će pregovori u Minsku rezultirati prekidom neprijateljstva u istočnom dijelu Ukrajine, rekao je Stefan Dyuzharrik, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona. Nakon pregovora će biti potpisan zajednički dokument, kazao je ukrajinski ambasador u Bjelorusiji Mykhailo Yezhel.

Prema informacijama iz Minska, sve strane žele postići dogovor o prekidu krvavih sukoba. To je potvrdio i bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makey.

Porošenko je nakratko napustio prostoriju u kojoj se vode pregovori,ali se vratio nakon 15 minuta. Pregovori još uvijek traju.