{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Putin tvrdi da prekid vatre počinje za tri dana, detalji dogovora nepoznati

12.2.2015. u 10:20
14
53
Putin tvrdi da prekid vatre počinje za tri dana, detalji dogovora nepoznati
14
Dugi pregovori o sudbini Ukrajine ušli su u 17. sat, a svjetski mediji prenose kako je Vladimir Putin pristao na prekid vatre.
U 10 sati Russia Today je izvijestila da je Putin obznanio uspjeh koji u obzir uzima prekid vatre najavljen za 15. januar.

Detalji dogovora otkrivaju povlačenje sa linija razdvajanja uključujući proruske i kijevske snage. Način povlačenja bila je tema oko koje su se koplja najviše lomila.

Jutros u osam sati po srednjoevropskom vremenu činilo se da je većina tačaka o kojima se raspravljalo zapravo dogovorena, ali su se Angela Merkel, Vladimir Putin, Francois Hollande, Aleksandar Lukašenko i Petro Porošenko ubrzo ponovo vratili za pregovarački stol.

Za vrijeme 17-satnih pregovora vladala je medijska konfuzija u vezi sa tokom razgovora što oslikava i različito izvještavanje o događaju gdje su CNN, EuroNews, AP i RussiaToday saopštavali često oprečne informacije.

Nakon što je u osam sati procurila informacija kako se strane u dogovoru slažu u vezi sa načelima mirovnog sporazuma, postalo je jasno da postoji razilaženje o detaljima. Također, postojalo je nerazumijevanje između čelništva vojski i njihovih predstavnika na pregovorima, a u kontekstu trenutne situacije na linijama razdvajanja.

Predsjednik Ukrajine Porošenko je tada odbio nepoznati prijedlog ruskog predsjednika Putina, nakon čega je uslijedio proces nagovaranja od kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Hollandea.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: