Svijet
13

Počinje bitka za New York: Clinton i Sanders gotovo izjednačeni

Klix.ba
Hillary Clinton nekoliko sati prije početka predizbora u državi New York vodi za samo dva posto u odnosu na suparnika Bernija Sandersa, pokazuju posljednje ankete.

Anketa koju su sproveli NBC News i Wall Street Journal, a čiji su rezultati objavljeni kasno u ponedjeljak, pokazuju da Clinton ima podršku 50 posto građana, dok Sanders ima podršku 48 posto birača u državi New York.

Ovom se anketom potvrđuje kako podrška Sandersu neprestano raste u posljednjih mjesec dana kada je Clinton bježala za zavidnih 10-15 posto.

Foto: EPA
Foto: EPA

Rezultati predizbora za Demokratsku partiju od izuzetne su važnosti za oba kandidata. Clinton će pobjedu iskoristiti kao novi poticaj i elan koji je nedostajao u nekoliko posljednjih predizbora koje je osvajao Sanders.

S druge strane, ukoliko Sanders osvoji New York značit će to prekretnicu u nadolazećim predizborima u pet država na istočnoj obali.

Clinton trenutno ima 1.307 osvojenih delegata, dok njen protukandidat ima 1.097 osvojenih delegata. U New Yorku je u igri dodatan 291 delegat.