Svijet
3

Američka utrka: Clinton zamalo izgubila Kentucky, Sanders zapečatio Oregon

Klix.ba
Hillary Clinton i Bernie Sanders (Foto: EPA)
Hillary Clinton i Bernie Sanders (Foto: EPA)
Hillary Clinton je u utorak zamalo ispustila pobjedu u državi koja joj je bila prijeko potrebna – za samo pola procenta savladala je svoga protukandidata Bernija Sandersa u utrci u Kentuckyu.

Za posljednju pobjedu u predizborima za predstavnika Demokratske partije u američkim predsjedničkim izborima, Clinton je morala izdvojiti posljednju snagu i finansijska sredstva, a sve je pomalo čudno jer se radi o saveznoj državi gdje je ona 2008. godine savaldala Baracka Obamu za čak 35 posto. Inače, radi se o državi u kojoj njena porodica ima duboke političke veze i korijene.

S druge strane, Sanders je lako osvojio glasove u Oregonu još jednom ponovivši kako neće odstupiti od utrke iako ga na to tjera pritisak iz štaba njegove protukandidatkinje.

Na kraju krajeva, Clinton je osvojila Kentucky omjerom 46,8 naprema 46,3. Oregon je bio dosta jasniji sa omjerom 53,5 naprema 46,5 u korist Sandersa.

Iako je u utorak Sanders osvojio veći broj delegata, Clinton ipak vodi sa razlikom od oko 280 delegata. Oboje čekaju izuzetno značajne izbore u Californiji i New Jerseyu gdje će se konačno zapečatiti ime kandidata za predsjednika SAD-a ispred Demokratske partije.