Svijet
0

Pentagon se u srijedu sprema za rušenje satelita

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Očekivano prizemljenje raketoplana Atlantis, u srijedu će otvoriti mogućnost da američka vojska sruši pokvareni špijunski satelit koji pada prema Zemlji, najavio je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell.

Predsjednik George W. Bush odobrio je da ministar obrane Robert Gates izda zapovijed za rušenje satelita, rekao je Morrell, dodajući kako će Gates to učiniti tijekom devetodnevnog puta oko svijeta koji počinje u srijedu sa zaustavljanjem na Havajima.

"Ministar je taj koji će odlučiti kada povući okidač", rekao je glasnogovornik.

Upravo u vodama sjeverozapadno od Havaja nalazi se krstarica USS Lake Erie, s koje treba biti ispaljen modificirani projektil SM-3 prema pokvarenom satelitu.

Američka vlada izdala je upozorenje brodovima i zrakoplovima da ostanu izvan određenih dijelova Tihog oceana od 22:30 po istočnoameričkom vremenu (04:30 CET), što je vjerojatno prvi "prozor" koji se otvara za rušenje satelita prije nego što uđe u atmosferu.

Satelit s vojnom oznakom US193, lansiran u prosincu 2006., ostao je bez pogona, središnjeg kompjutora i kontrole, neposredno nakon lansiranja i od tada se nalazi u orbiti puno nižoj od normalnih satelita.

Satelit veličine autobusa i težine 2.2 tone, trebao je pasti na zemlju u prvom tjednu ožujka. Njegovi ostaci, nakon sagorijevanja oko polovice težine u atmosferi, rasuli bi se duž više stotina kilometara.

Jedna od glavnih teškoća s planiranim rušenjem je što bi projektil trebao pogoditi relativno mali spremnik s otrovnim gorivom satelita - hidrazinom, koje može ozlijediti ili čak ubiti ljude ako stigne na Zemlju.

Također je problem što satelit ne isijava toplinu, a projektil SM-3 ima sustav navođenja koji traga za izvorom topline, pa je zbog toga modificiran 'software' rakete.

Po glasnogovorniku Morrellu, modificiranje sustava SM-3, u koji spada i komandni radarski sustav Aegis, koštalo je 30 do 40 miliona dolara, prenijela je Hina.

Kina i Rusija su izrazile zabrinutost zbog planiranog uništenja satelita, rekavši kako ono može narušiti sigurnost u svemiru.

Kina je 2007. kritizirana zbog uništenja pokvarenog meteorološkog satelita raketom.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack kazao je kako je akcija SAD usmjerena na zaštitu ljudi od opasnog goriva u satelitu, i da ne predstavlja ispitivanje oružja, kako je sugerirala Moskva.