Praćeno uživo
0

SpaceX lansirao satelit za istraživanje okeana vrijedan 948 miliona dolara

L. S.
NASA-ina svemirska letjelica PACE na raketi SpaceX Falcon 9 (Foto: EPA-EFE)
NASA-ina svemirska letjelica PACE na raketi SpaceX Falcon 9 (Foto: EPA-EFE)
SpaceX je lansirao satelit za istraživanje generalno okoliša za NASA-u, svemirsku letjelicu od skoro milijardu dolara koja je preživjela višestruke prijetnje otkazivanja i sada je spremna da baci novo svjetlo na klimatske promjene.

Kako navode iz NASA-e i PACE-a podaci će pomoći u boljem razumijevanju kako okean i atmosfera razmjenjuju ugljični dioksid, dok će također otkriti kako aerosoli mogu potaknuti rast fitoplanktona u površinskom okeanu.

"Okeani pokrivaju 70 posto površine planete, a ipak su jedan od najmanje shvaćenih dijelova Zemljinog sistema. PACE će duboko unaprijediti naše razumijevanje kako okeani funkcionišu i kakav je život u okeanima", rekla je Karen St. Germain, direktorica NASA-inog odjela za nauke o Zemlji.

Zakasnivši dva dana zbog jakih vjetrova na mjestu lansiranja, misija je počela u 1:33 ujutro po istočnom vremenu u četvrtak kada je devet motora prvog stepena koji su pokretali raketu SpaceX Falcon 9 oživjeli, osvijetlivši duboko noćno nebo preko Cape Canaverala.

Priređujući spektakularnu predstavu, Falcon 9 se udaljio na južnu putanju iznad Atlantskog okeana nedaleko od istočne obale Floride.