Izvještaj o tranziciji
0

Novo istraživanje EBRD-a: 55 posto ispitanika izjavilo kako je zadovoljno životom u BiH

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), najveći institucionalni investitor na Zapadnom Balkanu, predstavila je svoj vodeći Izvještaj o tranziciji 2023-24 pod nazivom "Tranzicije velike i male", a domaćin prezentacije bila je guvernerka Jasmina Selimović u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

Guvernerka Selimović je uputila pozdravne riječi i otvorila konferenciju a nakon guvernerke Selimović, prisutnima se obratila direktorica EBRD ureda za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl, koja je govorila o radu Banke u zemlji.

Peter Tabak, regionalni ekonomista EBRD-a za zapadni Balkan, osvrnuo se na ekonomske izglede za Bosnu i Hercegovinu i širu regiju Zapadnog Balkana, a slijedio ga je Alexander Plekhanov, EBRD-ov direktor za tranzicijski uticaj i globalnu ekonomiju koji je predstavio izdanje izvještaja za 2023-24.

Ovogodišnji izvještaj istražuje načine na koje duboka strukturna transformacija globalne ekonomije utiče na živote, sredstva za život i životne uslove ljudi širom regiona EBRD-a. Izvještaj se fokusira na važne "velike tranzicije" kao što je pomak ka održivoj ekonomiji, rekonfiguracija globalnih lanaca nabavke i potraga za sirovinama koje zahtijevaju digitalna i zelena ekonomija.

Izvještaj koristi jedinstvene podatke iz četvrtog kruga istraživanja o životu u tranziciji, ankete o domaćinstvima koja je provedena 2023., kako bi se vidjelo kako se ovi trendovi na makro nivou pretvaraju u "male tranzicije:" promjene u karijeri, promjene mjesta stanovanja, promjene u zdravlju i, na kraju, promjene u zadovoljstvu životom.

Istraživanje uključuje zanimljive izjave oko 55 posto ispitanika u Bosni i Hercegovini koji su izjavili da su zadovoljni životom, što je značajan porast u odnosu na brojke zabilježene u ranijim krugovima istraživanja 2006., 2010. i 2016. godine. Izvještaj naglašava važnost fokusiranja na mentalno zdravlje. Više od četvrtine učesnika ankete izjavilo je da se barem jednom sedmično osjeća depresivno, tužno ili anksiozno, s većom stopom među ženama.

Godišnja publikacija takođe analizira napredak u ekonomskom razvoju i strukturnim reformama, posmatrajući da li su ekonomije konkurentne, dobro vođene, zelene, inkluzivne, otporne i integrisane. Prema ekonomistima EBRD-a, ekonomski rast Bosne i Hercegovine u 2023. godini se usporava i EBRD očekuje rast od 3 posto u 2024.

Izvještaj dodatno ispituje stavove prema okolišu i ekološkim politikama. U Bosni i Hercegovini, 48 posto ispitanika zabrinuto je zbog degradacije životne sredine i klimatskih promjena. Ipak, manje od trećine je također spremno podržati veću potrošnju na ekološke politike. Čak 16 posto je zabrinuto za životnu sredinu, ali ne želi da izdvaja neka sredstva za zaštitu životne sredine.

EBRD je uložila više od tri milijarde eura u 223 projekta u Bosni i Hercegovini otkako je počela s radom 1996. godine. Strateški prioriteti Banke u zemlji su promoviranje zelene ekonomije, podrška konkurentnom razvoju privatnog sektora i poticanje regionalne integracije.