Helikopteri nastavili pucati
0

Pakistan: NATO počinio "namjernu agresiju"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Generalni direktor vojnih operacija pakistanske armije general-major Isfak Nadim izjavio je danas da je prekogranični napad NATO-a iz Afganistana, u kojem su poginula 24 pakistanska vojnika, bila namjerna i blatantna agresija.

Nadim je rekao da su snage Alijanse bile obaviještene da su napale položaj pakistanske armije, ali su helikopteri nastavili da pucaju.

"Međunarodne snage u Afganistanu raspolagale su detaljnim informacijama o položajima, uključujući mape, pa je bilo nemoguće da nisu znali da je to naš položaj", rekao je Nadim za pakistanske medije.

Helikopteri i borbeni avioni NATO-a napali su prije četiri dana dva granična položaja pakistanske vojske na sjeverozapadu Pakistana u do sada najtežem incidentu ove vrste, koji je narušio odnose ove zemlje sa SAD. 

Pakistan se 2001. godine priključio američkom ratu protiv militanata u Afganistanu.

Helikopteri su pucali na punkt pakistanske armije oko 15 do 20 minuta iza ponoći i otišli poslije 45 minuta, rekao je general-major Nadim. Ponovo su se vratili u 01:15 sati po lokalnom vremenu i izvršili novi napad u trajanju od 60 minuta, dodao je pakistanski vojni zvaničnik.

Nadim je rekao da je nekoliko minuta prije prvog napada američki oficir u komunikacionom centru u Afganistanu obavijestio pakistansku armiju da su specijalne snage NATO-a izložene indirektnoj vatri sa lokacije udaljene 15 kilometara od punkta pakistanske vojske.
Pakistanci su rekli da im je potrebno vrijeme da provjere tu nformaciju, ali su sedam minuta kasnije obaviješteni da je njihov punkt pogođen.

General-major Nadim zaključio je da ovaj razgovor potvrđuje da je NATO prije napada znao gdje se nalazi položaj pakistanske vojske.

Pakistan se juče povukao sa međunarodne konferencije o Afganistanu, koja će sljedeće sedmice biti održana u Bonu, u znak protesta zbog pogibije svojih vojnika.

Američki državni sekretar Hillary Clinton izjavila je da žali zbog odluke Pakistana, ali da se nada da će Washington i Islamabad sarađivati u budućnosti.