Nakon napada na kontrolni punkt
0

Pakistan naredio reviziju saradnje sa SAD i NATO

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Pakistan je naredio reviziju cjelokupne saradnje sa SAD i NATO nakon što je helikopter Alijanse pogodio kontrolni punkt pakistanske vojske pri čemu je poginula 24 pakistanska vojnika.

Komitet odbrane na čijem je čelu premijer Jusuf Raza Gilani, takođe je donio odluku da prekine linije snabdijevanja NATO-a u Afganistanu. Gilani je naglasio da je napad "teško kršenje pakistanskog suvereniteta".

Na sastanku je donesena  odluka da vlada izvrši reviziju svih programa, aktivnosti i sporazuma o saradnji sa SAD, NATO i ISAF, uključujući diplomatske, političke, vojne i obavještajne.

U saopštenju nakon sastanka ističe se i da će od SAD biti zatraženo da u roku od 15 dana isprazne vojnu bazu Shamsi koju je Washington koristio za lansiranje bespilotnih letjelica.

Britanska medijska kuća BBC podsjeća da je Pakistan već iznio sličan zahtjev tako da postoji velika mogućnost da je baza već istražnjena.

BBC navodi da sve ukazuje da izvještaji, koji pristižu iz te zemlje, potvrđuju da nije dozvoljen prolaz vozilima NATO na dva pakistanska granična prelaza sa Afganistanom, Torkam i Chaman. 

Iz NATO-a je saopšteno da postoji velika vjerovatnoća da je letjelica NATO-a odgovorna za napad na granici sa Afganistanom.
General NATO-a Carsten Jacobson Pakistanu je uputio saučešće najavljujući da Alijanska pokrenuti istragu o okolnostima incidenta. 

U zajedničkom saopštenju objavljenom kasno sinoć američki ministar odbrane Leon Paneta i državni sekretar Hillary Clinton izrazili su svoje najdublje saučešće zbog gubitaka, ističući da u potpunosti podržavaju namjeru NATO da odmah pokrene istragu.

Analitičari navode da bi ova greška skupo mogla da košta NATO, koji veoma mnogo zavisi od tranzita preko Pakistana i preko kojeg se snabdjevaju vojnici u Afganistanu.

Napad se dogodio juče u ranim jutarnjim časovima na kontrolnom punktu Salala na oko 2,5 kilometra od afganistanske granice.

Pakistanska vojska saopštila je da su helikopteri i borbena letjelica pogodili dva položaja i da su poginula 24 a povrijeđeno 13 vojnika. Lokalni zvaničnici izjavili su da su dva položaja 300 metara udaljena jedna od drugog i da se nalaze na vrhu planine.

Pakistanski zvaničnici ističu da nije bilo nikakve vojne aktivnostu u vrijeme napada i da je većina vojnika spavala.