|

NATO priznao odgovornost za smrt pakistanskih vojnika

NATO priznao odgovornost za smrt pakistanskih vojnika
0
F
FENA
26.11.2011. u 16:22
23
komentara
0

dijeljenja
NATO priznao odgovornost za smrt pakistanskih vojnika
Glasnogovornik međunarodnih snaga pod vodstvom NATO-a u Afganistanu (ISAF) potvrdio je u subotu da su zračne snage NATO-a bile pozvane kao podrška kopnenim jedinicama tokom incidenta u blizini granice s Pakistanom te da su njene snage "vrlo vjerovatno" odgovorne za smrt pakistanskih vojnika.
"Tokom razvoja jedne taktičke situacije zatražena je bliska zračna podrška i to je vrlo vjerovatno uzrokovalo pakistanske žrtve", rekao je brigadni general Carsten Jacobson, glasnogovornik ISAF-a.

"Svjesni smo da je bilo pakistanskih žrtva, ne znamo njihov broj, ne znamo razmjere incidenta", rekao je agenciji Reuters.

Pakistanski dužnosnici ranije su rekli da su subotu NATO-ovi helikopteri i avioni napali dva vojna položaja pakistanske vojske te da je u napadu ubijeno do 28 pakistanskih vojnika, a pakistanska vojska je izjavila da su ubijena 24 vojnika a 13 ranjeno, prenijela je Hina.

Još uvijek je nejasno šta se tačno dogodilo, ali napad se dogodio u subotu u noći u području Baizaija, gdje se pakistanski vojnici bore s talibanima. "Pakistanski vojnici odmah su u samoodbrani učinkovito odgovorili na agresiju NATO/ISAF-a svim raspoloživim oružjem", kaže se u izjavi pakistanske vojske. Na položajima je bilo oko 40 pakistanskih vojnika, rekli u vojni izvori.

Dužnosnik afganistanske pogranične policije Idriz Mumand je rekao da su afganistanski i vojnici NATO-a u blizini položaja pakistanske vojske u subotu ujutro zarobili nekoliko militanata, što oslikava ratni metež na slabo definiranoj granici. Afganistansko-pakistanska granica na mnogo je mjesta slabo obilježena, a razlike među zemljovidima na nekim su točkama i do osam kilometara.

Incident produbljuje krizu već narušenih odnosa SAD-a i Pakistana. "Posljednji napad snaga NATO-a na naš položaj imat će ozbiljne posljedice jer su bez razloga napali naš položaj i ubili vojnike koji su spavali", najavio je jedan viši pakistanski vojni časnik koji je tražio ostati neimenovan.

Pakistan je odmah uzvratio zatvaranjem ključnih pravaca opskrbe NATO-a u Afganistanu. "To je napad na pakistanski suverenitet", rekao je premijer Jusuf Raza Gilani. "Nećemo dopustiti bilo kakvo narušavanje pakistanskog suvereniteta i solidarnosti". Ministarstvo vanjskih poslova je reklo da će na slučaj kod NATO-a i SAD-a reagirati "najsnažnijim riječima".

Moćni načelnik stožera pakistanske vojske general Ašfag Pervez Kajani u izjavi koju je objavila pakistanska vojska rekao je da će "biti poduzeti svi potrebni koraci kako bi se učinkovito odgovorilo na ovaj neodgovorni čin". "Snažan prosvjed upućen je NATO/ISAF-u u kojem je zatraženo da se pokrene snažna i žurna akcija protiv odgovornih za ovu agresiju".

Zapovjednik od NATO-a predvođenih međunarodnih snaga u Afganistanu general John R. Allen je rekao da je izrazio sućut obiteljima svih pakistanskih vojnika koji su mogli biti ubijeni ili ranjeni u "incidentu" na granici. Sućut je izrazila i ambasada SAD-a u Islamabadu.

"Žalim zbog gubitka života svakog pripadnika pakistanske vojske i obećavam da će Sjedinjene Države blisko surađivati s Pakistanom u istrazi ovog incidenta", rekao je u izjavi ambasador Cameron Munter.

Incident se dogodio dan nakon što se general Allen sastao s Kajanijem kako bi razgovarali o nadzoru na pakistansko-afganistanskoj granici i poboljšanju suradnje.

"Nakon nedavnih susreta između pakistanskih i snaga NATO/ISAF-a kako bi se izgradilo povjerenje ovakvi se napadi nisu smjeli dogoditi", rekao je neimenovani viši vojni izvor agenciji Reuters.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...