Napad helikoptera i aviona
0

NATO priznao odgovornost za smrt pakistanskih vojnika

FENA
Glasnogovornik međunarodnih snaga pod vodstvom NATO-a u Afganistanu (ISAF) potvrdio je u subotu da su zračne snage NATO-a bile pozvane kao podrška kopnenim jedinicama tokom incidenta u blizini granice s Pakistanom te da su njene snage "vrlo vjerovatno" odgovorne za smrt pakistanskih vojnika.

"Tokom razvoja jedne taktičke situacije zatražena je bliska zračna podrška i to je vrlo vjerovatno uzrokovalo pakistanske žrtve", rekao je brigadni general Carsten Jacobson, glasnogovornik ISAF-a.

"Svjesni smo da je bilo pakistanskih žrtva, ne znamo njihov broj, ne znamo razmjere incidenta", rekao je agenciji Reuters.

Pakistanski dužnosnici ranije su rekli da su subotu NATO-ovi helikopteri i avioni napali dva vojna položaja pakistanske vojske te da je u napadu ubijeno do 28 pakistanskih vojnika, a pakistanska vojska je izjavila da su ubijena 24 vojnika a 13 ranjeno, prenijela je Hina.

Još uvijek je nejasno šta se tačno dogodilo, ali napad se dogodio u subotu u noći u području Baizaija, gdje se pakistanski vojnici bore s talibanima. "Pakistanski vojnici odmah su u samoodbrani učinkovito odgovorili na agresiju NATO/ISAF-a svim raspoloživim oružjem", kaže se u izjavi pakistanske vojske. Na položajima je bilo oko 40 pakistanskih vojnika, rekli u vojni izvori.

Dužnosnik afganistanske pogranične policije Idriz Mumand je rekao da su afganistanski i vojnici NATO-a u blizini položaja pakistanske vojske u subotu ujutro zarobili nekoliko militanata, što oslikava ratni metež na slabo definiranoj granici. Afganistansko-pakistanska granica na mnogo je mjesta slabo obilježena, a razlike među zemljovidima na nekim su točkama i do osam kilometara.

Incident produbljuje krizu već narušenih odnosa SAD-a i Pakistana. "Posljednji napad snaga NATO-a na naš položaj imat će ozbiljne posljedice jer su bez razloga napali naš položaj i ubili vojnike koji su spavali", najavio je jedan viši pakistanski vojni časnik koji je tražio ostati neimenovan.

Pakistan je odmah uzvratio zatvaranjem ključnih pravaca opskrbe NATO-a u Afganistanu. "To je napad na pakistanski suverenitet", rekao je premijer Jusuf Raza Gilani. "Nećemo dopustiti bilo kakvo narušavanje pakistanskog suvereniteta i solidarnosti". Ministarstvo vanjskih poslova je reklo da će na slučaj kod NATO-a i SAD-a reagirati "najsnažnijim riječima".

Moćni načelnik stožera pakistanske vojske general Ašfag Pervez Kajani u izjavi koju je objavila pakistanska vojska rekao je da će "biti poduzeti svi potrebni koraci kako bi se učinkovito odgovorilo na ovaj neodgovorni čin". "Snažan prosvjed upućen je NATO/ISAF-u u kojem je zatraženo da se pokrene snažna i žurna akcija protiv odgovornih za ovu agresiju".

Zapovjednik od NATO-a predvođenih međunarodnih snaga u Afganistanu general John R. Allen je rekao da je izrazio sućut obiteljima svih pakistanskih vojnika koji su mogli biti ubijeni ili ranjeni u "incidentu" na granici. Sućut je izrazila i ambasada SAD-a u Islamabadu.

"Žalim zbog gubitka života svakog pripadnika pakistanske vojske i obećavam da će Sjedinjene Države blisko surađivati s Pakistanom u istrazi ovog incidenta", rekao je u izjavi ambasador Cameron Munter.

Incident se dogodio dan nakon što se general Allen sastao s Kajanijem kako bi razgovarali o nadzoru na pakistansko-afganistanskoj granici i poboljšanju suradnje.

"Nakon nedavnih susreta između pakistanskih i snaga NATO/ISAF-a kako bi se izgradilo povjerenje ovakvi se napadi nisu smjeli dogoditi", rekao je neimenovani viši vojni izvor agenciji Reuters.