|

Pakistan: U napadu NATO-a poginulo 15 vojnika

Pakistan: U napadu NATO-a poginulo 15 vojnika
0
S
Sarajevo-x.com
26.11.2011. u 08:32
4
komentara
0

dijeljenja
Pakistan: U napadu NATO-a poginulo 15 vojnika
Helikopteri NATO-a su otvorili vatru na pakistanske vojnike i pri tome ubili njih petnaest, izjavili su pakistanski zvaničnici.
Incident se dogodio blizu granice s Afganistanom u regiji Mohmand, kada su helikopteri NATO-a letjeli iznad granice sa Afganistanom. Četiri vojnika su povrijeđena, dodali su zvaničnici. Imena zvaničnika nisu otkrivena jer im je zabranjeno komunicirati s medijima. Pakistanska vojska tvrdi da napad nije ničim izazvan.

NATO je priznao da je došlo do incidenta, ali detalji nisu otkriveni.

"Još uvijek prikupljamo informacije o ovom incidentu", rekao je Jason Wagner, glasnogovornik NATO-ove vojne misije.

General John R. Allen, koji je preuzeo komandu nad NATO-om, u četvrtak se susreo sa pakistanskim komadantom vojske, generalom Ashfaqom Parvezom Kayanijem, javlja BBC.

"Razgovarano je o mjerama koje se tiču koordinacije, komunikacije i procedura između pakistanske vojske, ISAF-a i afganistanske vojske. Cilj je poboljšati kontrolu granica na obje strane", navodi se u saopćenju pakistanske vojske.

Pakistanske trupe se bore protiv talibana na najvažnijem dijelu granice. Američke snage napadaju pakistanska plemenska područja u blizini granice s Afganistanom već nekoliko mjeseci.

Američki helikopteri su prošle godine greškom ubili dva pakistanska vojnika u blizini granice. Pakistan je zbog toga privremeno zatvorio granicu i spriječio isporuke trupama NATO-a koje se nalaze u Afganistanu.

Komadant pakistanske vojske Kayani je upozorio SAD da ne vrše samostalne akcije u blizini sjevernog Waziristana.

Prema njegovim riječima, zadatak SAD-a je da stabilizuje Afganistan, a ne da prisiljava Pakistan da napada militantne grupe na granicama. Washington godinama vrši pritisak na Islamabad da se pobrine za problem sa militantima.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...