Obama o izljevanju nafte
0

"Ovo nije pozorište i moj posao nije da zabavljam gledatelje"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama oštro govori o naftnoj mrlji u Meksičkom zaljevu nakon kritika koje mu se upućuju da je reagirao na krizu sa zakašnjenjem i neadekvatno. U intervjuu emitiranom u utorak na američkoj televiziji Obama je rekao da je razgovarao s ribarima u regiji i ekspertima o tome ko bi trebalo da bude kažnjen za izlijevanje nafte, odnosno, kako se izrazio, "koga bi trebalo isprašiti".

Na molbu da prokomentira svoje, kako pojedini kritičari kažu, suzdržano držanje tokom krize, Obama je doslovno rekao da "to nije pozorište".

Predsjednik je rekao da njegov posao nije da pruža zabavu za poklonike kablovskih televizija, prenijela je VoA.

Obama je branio svoje držanje, rekavši da je tri puta obišao zaljevsku regiju nakon eksplozije naftne bušotine koja je izazvala obimno izlijevanje sirove nafte.

Njegov prvi dolazak, kako je rekao, bio je prije nego što su mnogi od političkih analitičara koji ga sada kritiziraju uopće obratili pažnju na cijelu stvar.

Predsjednik je zauzeo odlučan stav i prema direktoru naftnog giganta British Petroleuma Tonyju Haywardu, koji daje sporne izjave i umanjuje utjecaj naftne mrlje i izražava nervozu - jer "želi svoj život natrag".

Obama je rekao da Heyward nakon takvih izjava ne bi mogao raditi za njega.