{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Naftna mrlja je napad na američku obalu i ljude"

F
29.5.2010. u 13:18
0
1
"Naftna mrlja je napad na američku obalu i ljude"
0
"Naftna mrlja je napad na američku obalu i ljude"
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u petak nakon obilaska plaža u Luizijani zagađenih naftom da je naftna mrlja u Meksičkom zaljevu "napad na američke obale i ljude, te napad na regionalnu ekonomiju".
"Želimo zaustaviti curenje nafte, očistiti je i pomoći ljudima da vrate normalan život i sredstva za život. Na naftnu mrlju odgovaramo kao na ono što jest - napad na našu obalu, naše ljude, regionalnu ekonomiju i zajednice kao što je ova", rekao je Obama novinarima tokom posjeta Grand Isleu u Luizijani.

On je najavio da će se utrostručiti radna snaga na mjestima gdje je nafta stigla na obalu ili će se to dogoditi u iduća 24 sata, što bi trebalo pomoći da se brže obuzda naftna mrlja i na minimum smanji vrijeme u kojem se nafta nalazi na obali.

Također je najavio isporuku dodatnih kilometara zaštitnih plutajućih ograda i svu drugu potrebnu opremu i sredstva za obuzdavanje i čišćenje zagađenja naftom.

Obama drugi puta posjećuje regiju u 39 dana koliko traje istjecanja nafte iz uništenih instalacija bušotine Deepwater Horizon, nad kojom je eksplodirala i potonula naftna platforma 20. aprila, uz 11 smrtno stradalih radnika.

Korporacija British Petroleum (BP), vlasnica koncesije nad bušotinom Deepwater Horizon, trenutno izvodi operaciju koju naftaši nazivaju "top kill" - pumpanje mulja i cementa u bušotinu kako bi se potisnula nafta i bušotina zatvorila. O uspjehu operacije znati će se tokom vikenda.

Ako operacija BP-a ne uspije, Obama je izrazio spremnost da angažira vrhunske stručnjake iz svijeta i SAD-a, na čelu s američkim ministrom energetike i dobitnikom Nobelove nagrade za fiziku Stevenom Chuom, koji su spremni za intervenciju.

"Ja u konačnici preuzimam odgovornost za rješavanje ove krize", rekao je Obama, ističući da je savezna vlada naložila BP-u da podmiri troškove nastale mrljom, te kako će biti učinjeno sve da se stanovnicima, malim poduzetnicima i poduzećima nadoknadi ono što je izgubljeno i pomogne im da se oporave od posljedica zagađenja.

"Ovdje sam da bih vam rekao da niste sami, nećete biti napušteni i ostavljeni. Kamere u jednom trenutku mogu otići, mediji se mogu zasititi priče, no mi nećemo, mi smo na vašoj strani i ostat ćemo do kraja. Nastavit ćemo dok se ne zaustavi curenje nafte, dok ne očistimo obalu, a vaše zajednice ponovo budu cjelovite. To je moje obećanje, kao i cijele zemlje", rekao je Obama, prenosi Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: