{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Obama će natjerati BP da plati za načinjenu štetu

S
16.6.2010. u 08:08
0
15
Obama će natjerati BP da plati za načinjenu štetu
0
Obama će natjerati BP da plati za načinjenu štetu
Barack Obama (Foto: PA)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da će kompanija "British Petroleum" "morati da plati" za štetu nastalu u Meksičkom zaljevu, nakon eksplozije na naftnoj bušotini.
U svom prvom obraćanju naciji iz Ovalnog ureda Obama je objasnio kako će se susresti sa zvaničnicima kompanije i reći im da moraju odrediti novčana sredstva kojima će platiti kompenzaciju oštećenima curenjem nafte u more.

Kako piše BBC, Obama je curenje nafte opisao kao napad na obalu i građane Sjedinjenih Američkih Država, te dodao da su time istestirane granice tehnologije koju je razvio čovjek.

Predsjednikov govor upućen je nakon što je većina Amerikanaca kritikovala njegovo ponašanje u toku ove krize, koja se smatra najvećom ekološkom katastrofom u američkoj historiji.

Obama je curenje nafte nazvao "epidemijom", te istakao: "Učinit ćemo sve da BP plati za štetu koju je ta kompanija prouzrokovala."

U toku dana on će se sastati sa predsjednikom BP-a Carlom-Henricom Svanbergom, a razgovarat će o izvorima koji su potrebni za kompenzaciju radnika i vlasnika čiji je posao ugrožen nesmotrenošću kompanije.

"Borit ćemo se s ovim svim sredstvima i koliko god je potrebno", dodao je Obama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: