SAD
0

VIDEO / Obama će natjerati BP da plati za načinjenu štetu

Sarajevo-x.com
Barack Obama (Foto: PA)
Barack Obama (Foto: PA)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da će kompanija "British Petroleum" "morati da plati" za štetu nastalu u Meksičkom zaljevu, nakon eksplozije na naftnoj bušotini.

U svom prvom obraćanju naciji iz Ovalnog ureda Obama je objasnio kako će se susresti sa zvaničnicima kompanije i reći im da moraju odrediti novčana sredstva kojima će platiti kompenzaciju oštećenima curenjem nafte u more.

Kako piše BBC, Obama je curenje nafte opisao kao napad na obalu i građane Sjedinjenih Američkih Država, te dodao da su time istestirane granice tehnologije koju je razvio čovjek.

Predsjednikov govor upućen je nakon što je većina Amerikanaca kritikovala njegovo ponašanje u toku ove krize, koja se smatra najvećom ekološkom katastrofom u američkoj historiji.

Obama je curenje nafte nazvao "epidemijom", te istakao: "Učinit ćemo sve da BP plati za štetu koju je ta kompanija prouzrokovala."

U toku dana on će se sastati sa predsjednikom BP-a Carlom-Henricom Svanbergom, a razgovarat će o izvorima koji su potrebni za kompenzaciju radnika i vlasnika čiji je posao ugrožen nesmotrenošću kompanije.

"Borit ćemo se s ovim svim sredstvima i koliko god je potrebno", dodao je Obama.