Postignut dogovor
0

BP će platiti 20 milijardi dolara odštete

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanski energetski gigant "British Petroleum" postigao je danas dogovor sa američkim predsjednikom Barackom Obamom o izdvajanju 20 milijardi dolara za fond iz kojeg će se plaćati odšteta poslije izlivanja nafte u Meksički zaliv.

Ovu informaciju "Reutersu" je potvrdio izvor upućen u prve razgovore rukovodstva "British Petroleum" i Obame od početka krize prije 58 dana.

Obama je u televizijskom obraćanju Amerikancima rekao da će na sastanku u Bijeloj kući zatražiti od "British Petroleuma" da isplati zahtjeve za odštetom, iako nije precizirao iznos. 

Vrijednost akcija britanskog giganta porasla je za više od jednog procenta poslije objave informacije o dogovoru. Investitori još čekaju detalje o posljedicama koje će "BP" morati da snosi  zbog zagađenja koje je nastalo poslije nesreće na naftnoj platformi ove firme.

U ovom trenutku nije poznato da li će "BP" poslije uplate novca u specijalni fond imati dovoljno sredstava za isplatu dividendi svojim akcionarima.

Neki članovi američkog Kongresa zatražili su da kompanija prekine isplaćivanje dividendi, kako bi imala dovoljno novca za plaćanje odštete.

Obama je tokom posljednje posjete zagađenom regionu saslušao žalbe lokalnih stanovnika, koji sumu rekli da obrada njihovih zahtjeva za odštetom traje suviše dugo i da "BP" isplaćuje premalo novca.