{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama u Louisiani kritikovao British Petroleum

F
5.6.2010. u 11:44
0
1
Obama u Louisiani kritikovao British Petroleum
0
Obama u Louisiani kritikovao British Petroleum
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama u petak je, tokom svoje druge posjete Meksičkom zaljevu u posljednjih osam dana, kritikovao korporaciju British Petroleum (BP) jer troši milione dolara na kampanju oglašavanja i dividende, a istodobno oklijeva isplatiti naknade stanovnicima i kompanijama u regiji pogođenoj najgorom ekološkom katastrofom u historiji SAD-a.
BP je u petak objavio da je počeo crpiti dio nafte koja već mjesec i po istječe iz oštećene bušotine Deepwater Horizon, ali nije naveo o kojim se količinama radi i u kojoj je mjeri uspio zahvat s postavljanjem posebne kupole na bušotinu, iz koje se nafta crpi u tanker na površini.

Suočen s rastućim kritikama da nije pokazao ni vodstvo ni emocije u krizi koja je prerasla u ekološku katastrofu bez presedana, uvijek smireni Obama u petak je s ljutnjom govorio o oglašavanju i dividendama BP-a, na sastanku s državnim i lokalnim dužnosnicima u Kenneru, u Louisiani.

"Rekli su da žele to napraviti kako treba. To je dio njihove kampanje oglašavanja. Dobro, i mi želimo da oni to naprave kako treba", rekao je Obama kritikujući BP zbog trošenja 50 miliona dolara na kampanju popravljanja imidža u američkim medijima.

"Ono što ne želim čuti jeste da dok troše toliki novac na TV oglašavanje i svoje dioničare, daju sitniš ribarima i malim poduzetnicima ovdje u Zaljevu", rekao je Obama.

S fotografijama pelikana i galebova prekrivenim naftom i kuglama katrana koje su dospjele do plaža Floride, BP je pod takvim američkim pritiskom da je uprava tvrtke rekla dioničarima da odgađa odluku o isplati idućih kvartalnih dividendi.

"Buduće odluke o kvartalnim dividendama donijet će upravni odbor, kao i uvijek, na temelju okolnosti u to vrijeme", objavio je britanski naftni div, čija godišnja dividenda iznosi 10,5 milijardi dolara.

Predsjednik uprave BP-a Tony Hayward izjavio je da kompanija ima dovoljno novca da ispuni svoje obaveze, uključujući pet milijardi dolara u gotovini i dodatne kreditne linije na raspolaganju. BP je do sada potrošio više od milijarde dolara na troškove obuzdavanja i čišćenja naftne mrlje u Meksičkom zaljevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: