Meksički zaljev
0

Nafta cijevima stiže do tankera, ali je rano za optimizam

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Nafta s dna Meksičkog zaljeva počela je da cijevima pristiže do brodova na površini mora, ali tek će kasnije, tokom dana, biti poznato o kojoj se količini radi, izjavio je Thad Allen koji je na čelu vladinog tima za rješavanje krize.

"Iz čepa, koji je tokom noći stavljen na otvor, nafta je cijevima počela da se usmjerava do tankera", rekao je admiral Obalske straže Thad Allen dodajući da je napredak načinjen, ali se ipak, mora čuvati pretjeranog optimizma.

On je rekao da, prema najgrubljim procjenama, može da se govori o 42.000 galona nafte dnevno.

Naftna kompanija British Petroleum postavila je poklopac na oštećenu bušotinu u Meksičkom zaljevu u nadi da će moći da sakupi dio nafte koji se nekontrolisano izliva u more.

Američka obalska straža objavila je da će poklopac biti samo privremeno rješenje. Na video snimcima sa dna mora vidi se da dio nafte i dalje curi u more.

BP je krenuo u novi pokušaj zatvaranja bušotine poslije oštrih kritika koje je izrekao predsjednik SAD Barack Obama.

On je rekao CNN-u da nije vidio dovoljno brzu reakciju na katastrofu i da je kompanija "već osjetila njegov bijes" povodom curenja nafte.
Obama je zbog rješavanja krize po drugi put odgodio putovanje u Australiju, Indoneziju i Guam. On bi trebalo da posjeti Meksički zaljev tokom dana, što će biti njegov treći obilazak ugrožene zone od kada je bušotina oštećena prije šest sedmica.

Ekonomski analitičari smatraju da je za budućnost kompanije veoma važno da li će BP isplatiti dividende svojim akcionarima kao i obično ili će sačuvati novac za troškove čišćenja životne sredine, na čemu insistira američka javnost.

BP je prošle godine ostvario profit od oko 14 milijardi dolara, a do sada je na čišćenje Meksičkog zaljeva i postavljanje pješčanih prepreka za izlivenu naftu potrošio 1,2 milijardi dolara.

Akcionarima je prošle godine na ime dividendi isplaćeno 10,5 milijardi dolara.