SAD
0

U BP-u "uvjereni" da će kupola na bušotini Deepwater Horizon raditi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni operativni dužnosnik korporacije British Petroleum (BP) Doug Suttles izjavio je u petak kako je "uvjeren" da će kupola postavljena na bušotinu Deepwater Horizon, iz koje već 46 dana istječe nafta, početi hvatati veći dio nafte i spriječiti da se izlijeva u Meksički zaljev.

"Ja sam zapravo prilično uvjeren da će to raditi", izjavio je Suttles za MSNBC News.

"To vjerojatno neće zahvatiti svu naftu koja istječe, ali bi trebalo uhvatiti veliku većinu te nafte", dodao je.

Kupola postavljena na bušotinu, gibljivom je cijevi spojena s tankerom na površini u koji bi se trebala crpsti većina nafte. Od eksplozije i potonuća platforme Deepwater Horizon 20. travnja iz oštećenih cijevi bušotine u more je isteklo više od 95 tisuća tona nafte, po procjename savezne vlade. Naftna mrlja u Meksičkom zaljevu zauzima oko 80.000 četvornih kilometara, što je polovica površine Jadranskog mora.

U videosnimci s bušotine, koja je na dubini od 1500 metara, vidi se da nafta još silovito istječe, a u BP-u su kazali da je to zbog toga što su na kupoli otvoreni ventili koji će se u idućih nekoliko sati postupno zatvarati, pa će se znati koliko je cijeli zahvat uspješan.

"Prvi znaci su dobri, za nekoliko sati trebali bismo znati više. Kad se ventili zatvore i sustav proradi, vrlo bi malo nafte trebalo curiti na dnu", rekao je Suttles.

Zagonetni odgovori i objašnjenja BP-a te neuspješni pokušaji da se zaustavi nafta, izazivaju gojemo nezadovoljstvo stanovnika u priobalju Meksičkog zaljeva, gdje je divovska naftna mrlja ugrozila ribarstvo i turizam, dvije glavne industrije u području, izvješćuje MSNBC iz Louisiane.

Američki predsjednik Barack Obama, kojemu javnost zamjera da se mlako suprotstavlja ekološkoj katastrofi u zaljevu, u petak popodne će ponovno posjetiti najteže pogođenu državu Louisianu, čijih je oko 240 km obale onečišćeno naftom.

"Bijesan sam zbog cijele situacije jer taj primjer pokazuje da neko nije dobro promislio o posljedicama svoje akcije", rekao je Obama u četvrtak navečer u intervju Larryju Kingu s CNN-om. "To ugrožava cijeli jedan način života i cijelu regiju, možda za više godina".

Obama je kazao kako BP nije regirao dostatno brzo da zaustavi istjecanje nafte i ukloni onečišćenje te da je ta tvrtka osjetila njegovu ljutnju, ali da njegov posao kao predsjednika nije "otresati se i vikati na ljude", već rješavati probleme.

Zbog krize s ekološkom katastrofom u Meksičkom zaljevu, koja je potporu za Obamu srušila na 46 posto po najnovijoj Gallupovoj anketi, predsjednik SAD-a je drugi put u ovoj godini odgodio posjet Indoneziji i Australiji, planiran za drugu polovicu lipnja. Obama je u četvrtak navečer, u telefonskom razgovoru s čelnicima obiju zemalja, izrazio "duboko žaljenje" zbog te odgode te obećao da će posjeti uskoro biti ponovno zakazani, naveo je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs u priopćenju objavljenu nakon ponoći.

Savezne vlasti u četvrtak su BP-u ispostavile na naplatu ček od 69 miliona dolara za podmirenje troškova vladine rekacije na naftnu mrlju. Bijela kuća je objavila da je BP-u rok plaćanja do 1. srpnja te da će biti još takvih čekova.

Na bijele pješčane plaže Pensacole u Floridi more je u petak počelo izbacivati kugle katrana, a tanak površinski sloj nafte približio se obali na pet do šest kilometara.

Znanstvenici su u više računalnih simulacija utjecaja Struje petlje u Meksičkom zaljevu na naftnu mrlju zaključili da bi ta snažna morska struja, koja je dio Golfske struje, naftu mogla odnijeti izvan Meksičkog zaljeva, uz atlantsku obalu Floride, na sjever do obala Južne i Sjeverne Karoline, izvješćuje u petak američki tisak.