Alarmantno stanje
0

Teškoće BP-a pri rezanju cijevi na bušotini, naftna mrlja nadomak Floride

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Naftna korporacija British Petroleum (BP) u srijedu je naišla ne teškoće u novom pokušaju da zaustavi istjecanje nafte iz svoje bušotine Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, jer se pri rezanju cijevi zaglavila pila na robotiziranoj ronilici, objavio je zapovjednik Obalne straže admiral Thad Allen.

U međuvremenu je nastavljano širenje naftne mrlje u Zaljevu, koja je nakon obala Louisiane, Alabame i Mississippija došla na 15 kilometara od plaža u Pensacoli na Floridi.

"BP će pokušati osloboditi dijamantnu pilu iz cijevi ili izvesti drugi rez", kazao je Allen, dodavši kako je cilj da se u srijedu dovrše potrebni rezovi.

"Ne mislim da je pitanje hoćemo li ili nećemo uspjeti izvesti drugi rez, već kako ćemo ga izvesti", koliko precizno, rekao je Allen na konferenciji za tisak.

Prvi rez na cijevi koja izlazi i pokvarena uređaja za sprječavanja nagle provale nafte i plina iz bušotine uspješno je izveden u utorak navečer.

"Kad dovrši rezanje, BP će pokušati zatvoriti cijev gumenim brtvilom ili postaviti na cijev nastavak u obliku kape, spojen gibljivom cijevi s tankerom na površini, u koji bi se crpila većina nafte što istječe iz bušotine. Rezultati bi trebali biti poznati potkraj dana," rekao je admiral Allen.

"Nadamo se da će kasno u srijedu ili u četvrtak to proraditi", izjavio je glavni operativni dužnosnik BP-a Doug Suttles za CNN.

Državni dužnosnici na Floridi u utorak su izvijestili da je tanki površinski sloj nafte uočen na 15 kilometara od bijelih pješčanih plaža grada Pensacole.

"Neizbježivo ćemo je vidjeti na plažama", izjavio je za AP Keith Wilkins, zamjenik načelnika lokalnih služba u floridskom okrugu Escambiji.

Nafta, koja već 44 dana istječe iz uništenih cijevi BP-eve bušotine Deepewater Horizon, nad kojom je 20. travnja eksplodirala i potonula platforma s 11 ljudskih žrtava, pošto je ugrozila ribarsku industriju u zaljevskim državama, zaprijetila je i floridskom turizmu, industriji s godišnjom zaradom od 15 milijarda dolara.

Mississipi i Alabama u utorak su prvi put izvijestili da je nafta stigla do njihovih obala. Tri kilometra dugačka i metar široka naftna mrlja došla je do otoka Petit Boisa u Mississippiju, a manje količine nafte more je izbacilo na obale otoka Dauphina u Alabami.

Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) u srijedu je proširila područje zabrane komercijalnog i rekreativnog ribolova u Meksičkom zaljevu za još 36,430 četvornih kilometara. Zatvoreno područje sada zauzima 196,630 četvornih kilometara, što je oko 31 posto Meksičkog zaljeva.