Guardian i Bellingcat
112

Otkriveni novi dokazi o kineskoj misiji rušenja džamija u Xinjiangu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Istraživanje Guardiana i Bellingcata otkrilo je da je u Kini od 2016. godine više od dvadesetak islamskih vjerskih objekata djelomično ili potpuno srušeno.

Ovo istraživanje sugerira da je Kina poduzela opsežno uništavanje islamskih mjesta u zapadnoj provinciji Xinjiang, gdje muslimanske manjine poput Ujgura žive pod strogo represivnom vladavinom. Bellingcat je koristio satelitske snimke kako bi pregledao 91 vjersko mjesto. Na taj način otkrili su da su 31 džamija i dva velika svetišta značajno uništeni između 2016. i 2018. godine.

Od njih 31, 15 džamija bilo je potpuno ili gotovo potpuno sravnjeno. Drugima su njihova najznačajnija obilježja poput kupola i minerata u potpunosti otklonjena. Devet drugih objekata korištenih kao džamije i koje nisu imale izgled džamije, također su uništeni, piše Guardian.

Svetište Imam Asim, koje je važno mjesto hodočašća za Ujgure, i Kargilik džamija, jedna od najvećih džamija u tom području, bile su među zgradama koje su uništene. Čak i jutijanska džamija Aitika u blizini Hotana, koja datira iz 1200. godine u kojoj se mještani okupljali za vjerske praznike, također je među onima koje su srušene.

Kina se suočava sa sve većom osudom zbog navodnog progona muslimanskih manjina. State Department procjenjuje da između 800.000 i 2 miliona turskih muslimana, uključujući ujgure, etničke Kazahstance, Kirgistance i druge, drži u pekinškim kampovima za reobrazovanje. Drugi ih nazivaju koncentracijskim logorima.

Američki dužnosnici više puta su osuđivali tu praksu. No Kina je branila pritvore i nazivala ih kao sredstvo za borbu protiv terorizma. Ove kampove pokušala je okarakterizirati kao centre za stručno osposobljavanje slične internatima.

Neki stručnjaci i bivši stanovnici vjeruju da kineska vlada uništava vjerske objekte kako bi uništila islamski vjerski identitet u Kini.