Rat u Ukrajini
41

Amerikanci otvoreno poručili: Kina više nije neutralna, otvoreno pomaže rusku agresiju

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka ambasadorica pri NATO-u Julianne Smith rekla je da Kina pomaže Rusiji da postigne svoje vojne ciljeve u Ukrajini nastavljajući da prodaje robu poput tehnologije dronova ili komponenti baruta.

Ona je u intervjuu za Politico kazala da Kina "bira stranu" i da više ne može tvrditi da je neutralna u ratu Rusije protiv Ukrajine.

"Narodna Republika Kina (NRK) ne može tvrditi da je potpuno neutralna u ovom slučaju, i oni u stvari biraju stranu. Mislim da kada NRK pokušava da se prikaže kao neutralna, kada je u pitanju ovaj rat, to neće proći", rekla je Smith.

Ona je primjetila da SAD sve više vide materijalnu podršku Rusiji iz Kine te dodala da je roba dvostruke namjene imala ključnu ulogu u pomaganju Moskvi da postigne neke od svojih ciljeva protiv Ukrajine.

"Kada ne bi davali neke od ovih komponenti, ili ovu materijalnu podršku, Rusija bi bila u sasvim drugačijoj situaciji i imala bi problema da sprovede neke od ovih akata agresije", kazala je.

Ona je dodala da u ovom trenutku nema dokaza da Kina pruža "smrtonosnu podršku" Rusiji, ali je davala robu koja je korištena i u vojne i u civilne svrhe, što je pomoglo Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine.