Evropski sud za ljudska prava
0

Odlučeno da se uklone raspeća iz italijanskih škola

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je u utorak presudu da škole u Italiji treba da uklone raspeća iz učionica, navodeći da njihovo prisustvo može da ometa djecu koja nisu kršćani.

Sudski slučaj pokrenula je Italijanka Soilea Latusi, žaleći se da njena djeca moraju da idu u javnu školu u sjevernom dijelu Italije u kojoj se raspeće nalazi u svakoj prostoriji, što narušava njeno pravo da djeci osigura sekularno obrazovanje.

  • Prisustvo raspeća može biti ohrabrujuće za pobožne učenike, ali može biti i uznemirujuće za đake drugih vjera ili ateiste, posebno ako pripadaju vjerskim manjinama, navedeno je u sudskoj presudi.

U presudi se naglašava da je cilj javnog obrazovanja "podsticanje kritičkog mišljenja", a Latusi je dobila 5.000 eura odštete.

Dva zakona iz dvadesetih godina, kada su fašisti bili na vlasti, propisuju da škole moraju da izlože raspeća. Iako ti zakoni nisu strogo primjenjivani od 1984. godine, kada je rimokatoličanstvo prestalo da bude državna religija, ti zakoni tehnički i dalje važe.

Kada je jedan muslimanski aktivista pokušao da se izbori za uklanjanje raspeća iz italijanskih škola, papa Ivan Pavao II rekao je da je nedemokratski i opasno pokušati da se izbrišu religijski simboli države. Italijanski sud je na kraju odbio njegov zahtjev.

Odluka suda u Strasbourgu vjerojatno će izazvati velike prijepore u Italiji, duboko privrženoj rimokatoličkim korijenima. Italijanska ministrica obrazovanja Mariastella Gelmini odbacila je odluku Evropskog suda za ljudska prava da bi italijanske škole trebale ukloniti raspća sa zidova u učionicama i nazvala je 'ideološkom'.

  • Izloženost raspća u učionicama ne predstavlja nametanje katolicizma, nego je simbol naše tradicije, rekla je ministrica.

Italijanska historija obilježena je nekim simbolima. Uklanjajući ga, uklanja se dio nas. U ovoj zemlji nitko ne želi nametati katoličanstvo. Ali nitko, a posebno ne ideološki sud u Strasbourgu, neće uspjeti odreći nam naš identitet, rekla je ministrica Gelmini.

Sedmero sudija jednoglasno je presudilo da raspeća u školama krše člana 2. (pravo na obrazovanje) člana 9. (pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijesti) prvog dijela Evropske konvencije o ljudskim pravima. Sud nije naredio italijanskim vlastima da moraju ukloniti raspeća iz škola.