Svijet
0

Netanyahu: Rohani je "vuk u janjećoj koži"

SRNA
Benyamin Netanyahu
Benyamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u obraćanju Generalnoj skupštini UN da je Izrael spreman da, ukoliko bude potrebno, sam spriječi Iran u namjeri da proizvede atomsko naoružanje, nazvavši iranskog predsjednika Hasana Rohanija "vukom u janjećoj koži".

Izraelski premijer je naglasio da jevrejska država neće dozvoliti da Iran proizvede atomsko oružja čak iako se bude morala sama tome suprostaviti, jer će nuklearno sposoban Teheran i dalje nastaviti da se zalaže za uništenje Izraela.

"Izrael neće dozvoliti da Iran dođe do nuklearnog naoružanja i ako bude primoran da se tome sam suprostavi - to će i učiniti", istakao je Netanyahu.

On je upozorio da su nedavni pomirljivi komentari o nuklarnom pitanju koje je iznio novi iranski predsjednik samo trik da bi međunardna zajednica ublažila sankcije dok bi Teheran nastavio da razvija atomsko oružje.

"Rohani je vuk u janjećoj koži. Vuk misli da može da vunom prekrije oči međunarodne zajednice", istakao je Netanyahu.

Prema njegovim riječima, jedini način da se Iran spriječi da dođe do nuklearnog naoružanja je kombinacija oštrih sankcija i pouzdana vojna prijetnja.

Nakon Netanyahuovog obraćanja Generalnoj skupštini UN, zamjenik ambasadora u svjetskoj organizaciji Hodad Seifi ocijenio je da su komentari izraelskog premijera "zapaljivi".