Svijet
78

Netanyahu zaprijetio napadom na Iran

Klix.ba
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da bi Izrael mogao vojno intervenirati prije Sjedinjenih Država protiv iranskog nuklearnog programa i ocijenio novog predsjednika Hassana Rouhanija "vukom u janjećoj koži", javlja Al Jazeera.

"Mi smo bliži Iranu od Sjedinjenih Država. Mi smo izloženiji i mi moramo pokrenuti to pitanje kako zaustaviti Iran, možda prije Sjedinjenih Država", upozorio je Netanyahu u govoru emitiranom na kanalu CBS.

"U Iranu, novi predsjednik kritizira svog prethodnika da je bio vuk u vučjoj koži. Njegova je strategija da bude vuk u janjećoj koži i da se smiješi dok izrađuje bombu", ocijenio je.

"Oni se približavaju crvenoj crti, još je nisu prešli", rekao je Netanyahu i zaključio da im treba jasno reći da im to neće biti dopušteno.

Izraelski premijer je pozvao SAD da poruči Rouhaniju da neće dozvoliti da Iran napravi nuklearno oružje.

“Razgovarali smo mnogo puta, predsjednik Obama i ja, o potrebi da se spriječi Iran u pribavljanju nuklearnog oružja”, rekao je.

"Ako sankcije ne budu djelovale, oni moraju znati da smo spremni na vojnu akciju – to je jedini način da privučemo njihovu pažnju", dodao je.

Netanyahu smatra da Iran ima oko 190 kilograma urana obogaćenog na 20 posto, od 250 kilograma potrebnih za izradu bombe.

Netanayhu nije ni potvrdio, ni demantirao informacije američkih medija po kojima je Izrael odgovoran za nekoliko eksplozija skladišta streljiva u Siriji, blizu lučkog grada Latakije 5. jula.

Prema navodima CNN-a u petak i New York Timesa u nedjelju, Izrael je izveo zračne napade na ta skladišta kako bi onemogućio da rakete budu upotrijebljene protiv njegove flote.

Zapadne zemlje vjeruju da je iranski nuklearni program usmjeren ka razvoju atomskog oružja, dok Iran tvrdi da ga koristi isključivo u mirnodopske svrhe.