Svijet
0

Izrael upozorava na "licemjerje" iranskog predsjednika Rohanija

Klix.ba
Benyamin Netanyahu
Benyamin Netanyahu
Izrael je upozorio SAD i međunarodnu zajednicu na "licemjerje" novoizabranog iranskog predsjednika Hasana Rohanija, koji je ove sedmice privukao mnogo pažnje na godišnjoj Generalnoj skupštini UN sa diplomatskom uvertirom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu brzo je odgovorio na Rohanijevu izjavu, prema kojoj Iran nije nikakva prijetnja svjetskom miru, ocijenivši je ciničnom. Izraelska ambasada u Washingtonu je dovela u pitanje iskrenost Rohanija preko svog profila na Twitteru.

"Od njegovog izbora, iranski predsjednik Rohani je započeo javnu diplomatsku kampanju za ublažavanje sankcija, dok nastavlja raditi na unapređivanju iranskog nuklearnog programa. U posljednjih nekoliko godina, ovaj program se samo ubrzava", naveli su iz izraelske ambasade u Washingtonu.

U četvrtak uvečer, Sjedinjene Američke Države i Iran su bili dio historijskog sastanka na visokom nivou u UN-u. Američki državni sekretar John Kerry i njegov iranski kolega Mohammad Javad Zarif učestvovali su na skupu ministara vanjskih poslova kako bi razgovarali o nuklearnom programu Teherana.

Prethodnog dana, Rohani rekao je američkim medijima da želi dogovor o nuklearnom pitanju sa Sjedinjenim Državama u roku od mjesec dana.