Svijet
1

Rohani: Iran ne predstavlja prijetnju svijetu

FENA
Hasan Rohani  (Foto: AFP)
Hasan Rohani (Foto: AFP)
Iranski predsjednik Hasan Rohani pozvao je u utorak američkog predsjednika Baracka Obamu da ignoriše "ratnohušačke grupe" i izrazio želju za unapređenje odnosa.

Govoreći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Rohani je rekao da Iran "apsolutno ne predstavlja prijetnju svijetu", prenosi agencija AFP.

Iranski predsjednik osudio je međunarodne sankcije protiv Irana i kritikovao je upotrebu američkih bespilotnih letjelica.

Dodao je da ako Obama odbaci "kratkovidne interese ratnohušačkih grupa, možemo postići okvir za rješavanje naših razlika".

Rohani je održao govor nakon što je Obama u svom obraćanju na zasjedanju Generalne skupštine UN-a rekao da želi "konkretan sporazum" s Iranom ako Teheran uloži napore kako bi se okončala međunarodne zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa.

Iranski lider je potvrdio da nuklearni program njegove zemlje ima isključivo mirnodopske svrhe.

"Nuklearno oružje i oružje za masovno uništenje nemaju mjesta u iranskoj sigurnosnoj i odbrambenoj doktrini i protive se našim temeljnim vjerskim i etičkim načelima", ekao je Rohani.

Dodao je da međunarodna zajednica mora prihvatiti iranske nuklearne aktivnosti, za koje zapadne zemlje tvrde da imaju za cilj razvijanje nuklearnog oružja.

Vijeće sigurnosti UN-a je nametnulo četiri kruga sankcija protiv Irana zbog obogaćivanja urana.