Libija u haosu
0

Nastavljeni sukobi, Gaddafi za sve krivi Al-Qaidu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nastavljaju se krvave borbe u Libiji. Gadafijeve snage protunapadima su zaustavile brzo napredovanje pobunjenika. Ipak, propali su svi dosadašnji pokušaji zauzimanja ključnih pobunjenička uporišta. Za sve što se događa u zemlji Gaddafiju je kriva Al-Qaida.

Libija je u haosu. Diljem zemlje, vladine snage vode žestoke borbe s pobunjenicima.

"U slučaju Izraelaca u Gazi, tenkovi napreduju i avioni bombardiraju Gazu. Kažu da ubijaju naoružane teroriste i svijet im daje pravo da ih bombardiraju i ubijaju. Isto je s nama. Suočili smo se s malom, naoružanom grupom povezanom s Al-Qaidom. Zato što nismo od početka koristili silu, uspjeli su dobiti podršku svijeta", ističe Moammar Gaddafi.

Gaddafi tvrdi da je svijet konačno otkrio istinu i shvatio svoju zabludu.

"Cijeli je svijet u dvojbi. Ne može se postupno izvući iz ove situacije jer ne mogu reći da su lagali i bili obmanuti. Svijet neće to odmah reći, ali je počeo spoznavati istinu i počeo govoriti da su libijske narodne snage zapravo terorističke grupe", ističe libijski čelnik.

Uprkos ovim riječima, navodne terorističke grupe i dalje uživaju snažnu podršku u svijetu. Traži se nametanje zone zabrane leta u Libiji kako bi se poništila Gaddafijeva zračna nadmoć.