Libija
0

Pobunjenici ponovo pobjegli pred salvama Gaddafijeve artiljerije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nakon cjelodnevnog zasipanja Brege raketama, Gaddafijeve snage natjerale su pobunjenike na još jedno povlačenje iz grada, najveće u proteklih nekoliko dana.

Na izlasku iz Brege mogu se vidjeti kolone džipova kako idu na istok, a pobunjenici su se povukli oko 20 kilometara od grada.

Pobunjenici tvrde da su vojne akcije koalicijskih snaga manje djelotvorne otkako je NATO preuzeo zapovjednu palicu od Amerikanaca. "Otkako je NATO preuzeo zapovjedništvo nad operacijama u Libiji, stalno nazadujemo", rekao je za Reuters jedan od pobunjenika.

NATO je, međutim, saopćio da je zadovoljan dosadašnjim tokom vojne kampanje. "Eliminirali smo trećinu vojnog potencijala Gaddafijevih trupa", izjavio je general NATO-a Mark van Uhm.

Posljednje što su američki avioni učinili u Libiji jeste napad "harriera" i "A-10" na Gadafijeve snage širom Sirte i Brege, označavajući kraj sudjelovanja SAD-a u konfliktu u koji se administracija Baracka Obame uključila tek na insistiranje Francuske i Britanije, ali se i našla na meti kritika zbog navodnih veza pobunjenika s Al-Qaidom.

Umjesto Amerikanaca, glavnu ulogu će navodno preuzeti Britanci, koji su u talijansku bazu Gioia del Colle uputili još četiri jurišnika tipa "tornado", čime se broj tih letjelica angažiranih u libijskom sukobu popeo na 12.

U međuvremenu su libijske vlasti ponudile mnoge ustupke pobunjenicima, uključujući održavanje referenduma i izbora, ali uz uvjet da do pronalaženja rješenja na čelu države ostane Moamer Gaddafi, što su pobunjenici glatko odbili.

"Možemo imati bilo kakav politički sustav, bilo kakve promjene, ali nas naprijed mora voditi lider. Mi u to čvrsto vjerujemo", rekao je glasnogovornik vlade u Tripoliju Musa Ibrahim.

Još ranije pobunjenici su jasno rekli da ostanak Moamera Gadafija i njegovih sinova na vlasti ili blizu nje jednostavno ne dolazi u obzir, pa će lutajući diplomati, koji već nekoliko dana pokušavaju isposlovati osnovu za prekid vatre, morati smisliti bolje prijedloge.

Nakon što su odbili Gaddafija, pobunjenici će ipak morati samo da odgovaraju na neugodna pitanja, uključujući i ona o vezama sa sjevernoafričkim podružnicom Al-Qaide, koja je prema obavještajnim izvorima iskoristila haos u Libiji kako bi svoje snage po Africi opremila protuavionskim projektilima.

Samo dan nakon što su Amerikanci tražili od pobunjenika da objasne navode o povezanosti s Al-Qaidom, alžirsko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je veoma zabrinuto zbog sve vidljivijeg utjecaja Al-Qaide u Libiji, kao i velikog protoka oružja.