Prekinuli špekulacije o smrti
0

VIDEO / Gaddafi se pojavio na državnoj televiziji u "darkerskoj" varijanti

SRNA
Libijska državna televizijska stanica emitovala je snimke libijskog lidera Moamera Gaddafija na sastanku sa plemenskim liderima u jednom hotelu u Tripoliju, čime je okončana skoro petnaestodnevna sumnja o njegovoj sudbini, nakon što su mu u udaru NATO-a poginuli sin i troje unučadi.

Libijski lider, koji nije bio viđen u javnosti od 30. aprila kada je u udaru NATO poginuo njegov najmlađi sin i troje unučadi, pojavio se juče u karakterističnoj braon odjeći, tamnim naočarima i crnom šeširu.

"Kažemo svijetu da su ovo predstavnici libijskih plemena", rekao je Gaddafi, pokazujući na zvaničnike.

Stariji čovjek je Gaddafiju rekao da će pobijediti, misleći pritom na tromjesečnu pobunu u ovoj sjevernoafričkoj zemlji protiv 41-godišnjeg režibma libijskog lidera.

Na ekranu iza Gaddafija bio je jutarnji program na državnoj televiziji Al Jamahirija i zumiranjem se u uglu vidi jučerašnji datum.

Novinari agencije Reuters, koji su smješteni u istom hotelu u kojem je bio sastanak Gaddafija i plemenskih lidera, rekli su da je nekoliko soba bilo zatvoreno tokom susreta i da nisu uspjeli da vide Gaddafija, koji je ranije uz pompu dolazio u pratnji velikog broja osoblja i saradnika.

Očevici su izjavili da su se rano jutros u Tripoliju odjeknule najmanje dvije eksplozije i da se vjeruje da su u pitanju udari  NATO-a.
Libijski zvaničnici izjavili su da su dva lica poginula u udaru NATO-a i novinarima su u bolnici pokazali dva tijela. Osoblje bolnice izjavilo je da je zbrinuto najmanje 20 povrijeđenih.

Libijski pobunjenici saopštili su juče da su preuzeli kontrolu nad aerodromom u Misurati poslije žestokih borbi sa Gaddafijevim snagama.

    	Vladine snage sedmicama gađaju Misuratu artiljerijom. Gaddafijeve snage kontrolišu veći dio ovog grada na zapadu zemlje, ali nisu uspjele da potpuno potisnu pobunjenike.

    	Gradska luka postala je najvažnija tačka za isporuku zaliha za civile i evakuaciju ranjenika koji bježe pred borbama.

NATO je saopštio da su njegovi avioni izvršili 6.000 misija iznad Libije od kada je Alijansa preuzela komandu nad vojnim operacijama u ovoj zemlji krajem marta.

    Vazdušni udari pomogli su pobunjenicima da učvrste svoje pozicije u istočnom dijelu zemlje, ali posmatrači kažu da nije jasno u kojoj je mjeri vazdušna kampanja oslabila Gadafijevu snagu na zapadu zemlje.