Libija
0

Pobunjenici ušli u Bregu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Libijski pobunjenici preuzeli su danas kontrolu nad strateški važnim naftnim gradom Brega, a pobunjeničko Nacionalno vijeće odbacilo je bilo kakvu tranziciju vlasti u zemlji prema prijedlogu sinova libijskog lidera Moamera Gadafija, o kojem je ranije pisao New York Times.

Snage libijske opozicije ušle su u Bregu, koja je sedmicama poprište sukoba Gadafijevih snaga i pobunjenika, koji postepeno napreduju potpomognuti zračnim napadima zapadnih koalicionih snaga, javio je AP.

Pobunjenici su, reagirajući na pisanje američkog lista, odbacili prijedlog Gadafijevih sinova da se uspostavi ustavna demokratija koja bi podrazumijevala odlazak njihovog oca s vlasti, ističući da svi oni najprije treba da odu kako bi započeli diplomatski pregovori.

"To je (Nacionalno) vijeće potpuno odbacilo. Gadafi i njegovi sinovi treba da odu prije nego što se započnu bilo kakvi diplomatski pregovori", izjavio je glasnogovornik pobunjenika Šamsedin Abdulmelah u njihovom uporištu u istočnom gradu Bengaziju, javio je AFP.

New York Times je, pozivajući se na jednog neimenovanog diplomatu i jednog libijskog zvaničnika, prenio da bi tranziciju vlasti u Libiji vodio Gadafijev sin Saif el-Islam.

U međuvremenu, NATO je saopćio da će američka vojska danas povući svoje borbene avione iz misija u Libiji i preuzeti ulogu pružanja podrške u sukobu u ovoj zemlji, javila je američka agencija.

Borbene avione za izvođenje napada i operacije presretanja sada će osiguravati Velika Britanija, Francuska i druge članice NATO-a, rekao je jedan neimenovani zvaničnik Alijanse, a američka zrakoplovna sredstva i dalje će biti na raspolaganju za slučaj potrebe pružanja pomoći saveznicima.

Pentagon je ranije saopćio da je SAD pristao na zahtjev NATO-a da do danas učestvuju u zračnim udarima koalicije u Libiji, dok je američka vojska prethodno planirala da učešće svoje avijacije u libijskoj kampanji okonča proteklog vikenda i čitavu operaciju prepusti Alijansi.