Pentagon
0

Zadržat ćemo distancu, ne želimo biti uvučeni u haos građanskog rata

FENA
Foto: ITN
Foto: ITN
Pentagon je saopćio da su udari zapadnih snaga oslabili Gaddafijevu vojnu moć, ali je naznačio da će Zapad zadržati distancu od pobunjenika kako ne bi bio uvučen u haotični građanski rat.

General Carter Ham, zapovjednik vojske SAD-a koji vodi multinacionalnu koaliciju protiv libijskog čelnika, rekao je da je nakon tri dana zrakoplovnih i raketnih udara pripremljen teren za uspostavu široke zone zabrane letenja nad sjevernom Libijom.

Ham je, međutim, rekao da SAD i druge snage ne pružaju blisku zrakoplovnu podršku opozicijskim grupama koje se nadaju da će zračni udari prisiliti Gaddafija da okonča 41-godišnju vladavinu.

"Naša misija nije podržavati bilo koje opozicijske grupe tako da nema službene ili formalne komunikacije onima u takozvanoj opoziciji koji se bore protiv kopnenih snaga režima", rekao je Ham novinarima u Pentagonu, prenosi Reuters.

Čini se sve manje vjerojatnim da će SAD moći brzo predati nadzor nad operacijom drugoj državi dok koalicijske snage ne onesposobe Gaddafijevu odbranu i kopnene snage i osiguraju da piloti mogu bez opasnosti nadzirati zonu zabrane letenja.

Britanski premijer David Cameron je rekao da je namjera zapovjedništvo prebaciti NATO-u, ali Francuska i arapske zemlje to ne žele. Dužnosnici SAD-a su sugerirali da bi NATO mogao pomoći u vođenju operacije bez formalnoga preuzimanja zapovjedništva.

Reuters javlja kako je mnogo osoba stradalo u bombardiranju nekoliko luka i aerodroma u gradu Sirte te da se u Tripoliju čuju eksplozije i protuzračna artiljerija.

Ambasadori Sjevernoatlantskog saveza sastali su se ako bi riješili nesuglasice o mogućem sudjelovanju Saveza u operaciji protiv libijskoga čelnika Moamera Gadafija.

Nakon višesedmičnog vijećanja ambasadori su u nedjelju odobrili plan operacije kojom će NATO pomoći uvođenje UN-ova embarga na oružje, ali još se nisu dogovorili o primjeni tog plana niti o finalizaciji planova koji govore o ulozi NATO-a u zoni zabrane leta.