EU i SAD ne odustaju
0

Pritisak na Gaddafija raste, moguća vojna akcija

Sarajevo-x.com
Muammar Gaddafi (Foto: SkyNews)
Muammar Gaddafi (Foto: SkyNews)
Međunarodni pritisak na libijskog predsjednika Muammara Gaddafija je porastao nakon što su američke pomorske i zračne snage u ponedjeljak zauzele položaje blizu Libije. Nakon što je EU nametnula embargo na oružje, čini se da su sve opcije otvorene, javlja AP.

Međunarodni pritisak na Gaddafija ima za cilj da prekine nasilje nad njegovim protivnicima koje je eskaliralo u ponedjeljak. Američke pomorske i zračne snage su se približile Libiji, borbeni avioni patroliraju i štite Libijce kojima prijeti opasnost od njihovog vođe.

Francuski zvaničnici su saopćili da će početi slati pomoć istočnom dijelu zemlje koji je pod kontrolom opozicije. EU je Libiji nametnula embargo na oružje, kao i druge sankcije. Razmišlja se i o stvaranju zone zabrane leta iznad Libije. SAD i EU su već zamrznule milijarde eura stranih sredstava.

"Gaddafi je izgubio legitimitet. Vrijeme je da nasilje prestane. Ni jedna opcija nije isključena. To također uključuje i zabranu letova nad Libijom", riječi su američkog državnog sekretara Hillary Clinton. Britanski premijer David Cameron je rekao da mogućnost vojne akcije protiv Gaddafijevog režima nije isključena.

Gaddafi, koji je do sada pokrenuo najbrutalniju akciju kojom se jedan lider u posljednje vrijeme usprotivio svojim protivnicima, ismijavao je zahtjeve Obamine administracije da odstupi s vlasti.

"Moj me narod voli i spreman je umrijeti za mene", rekao je Gaddafi za ABC i pozvao UN i druge organizacije da utvrde prave činjenice. Ustanak je počeo 15. februara i predstavlja najveći izazov Gaddafiju nakon više od 40 godina njegove vladavine. Sukobi su splasnuli u posljednjih nekoliko dana nakon što su u zemlju stigli strani novinari na poziv vlade.

Gaddafi ima kontrolu nad Tripolijem i okolnim gradovima, a podršku mu pružaju elitne snage sigurnosti i pripadnici policije koji su bolje naoružani od vojske. Njegovi protivnici se nalaze na istoku zemlje, a centar opozicije je u Benghaziju, drugom najvećem libijskom gradu. Gaddafi je u ponedjeljak ponovo uspostavio kontrolu nad graničnim prelazima sa Tunisom nakon bombardovanja opozicijskih snaga, no Ministarstvo odbrane je demantovalo da je došlo do napada. Također je oslabio vojsku uskrativši municiju, jer se pribojavao da bi upravo vojska mogla biti njegov najopasniji protivnik.