Pobunjenike nazvao izdajicama
0

Gaddafi optužio Zapad da želi libijsku naftu

FENA
Moammar Gaddafi (Foto: PA)
Moammar Gaddafi (Foto: PA)
Libijski čelnik Moammer Gaddafi optužio je Zapad da "kuje zavjeru" protiv njegove zemlje kako bi kontrolirao naftna polja, a domaće pobunjenike nazvao "izdajicama" u govoru koji je jutros emitirala libijska državna televizija.

Gaddafi, izoliran i pod pritiskom da napusti vlast, pozvao je Libijce da se čuvaju SAD-a, Velike Britanije i Francuske koje, po njemu, "profitiraju onim što se događa u nekim područjima u zemlji".

Istaknuo je da su naftna bogatstva Libije uzrok eskalacije nasilja.

"Ljubomorni su na Libijce, mali narod koji živi na velikoj površini, ima naftu i žive sretno i u sigurnosti, visoko podignute glave. Kolonijalističke zemlje skovale su zavjeru da ponize libijski narod i uzmu naftu", rekao je Gaddafi.

Ponovno je optužio Al Qaidu da stoji iza pobune koja potresa njegov režim od 15. februara i pozvao "stanovnike Bengazija", glavnog uporišta pobunjenika, da "oslobode" grad. Svog bivšeg ministra pravosuđa Mustafu Abdela Džalila, koji vodi oporbeno libijsko nacionalno vijeće u Bengaziju, nazvao je "izdajnikom koji je pozvao Britance da okupiraju Bengazi".

U međuvremenu su ured grčkog premijera i libijska novinska agencija Jana objavili da je jučer došlo do telefonskog razgovora između Georgea Papandreua i Gaddafija na libijsku inicijativu. Papandreu je, prema grčkom saopćenju, pozvao Gaddafija da doprinese mirnom rješavanju sukoba i humanitarne krize u Libiji.

Agencija Jana navodi da je Gaddafi pozvao Grčku, svoju prijateljsku zemlju, da prenese poruku Europskoj uniji da se suzdrži od bilo kakva napada na njegovu zemlju.

Libijski ustanici su jutros objavili da su se tenkovi Gaddafijevih snaga sasvim približili središtu Zavije, grada 50 kilometara zapadno od Tripolija, i da kontroliraju grad izuzev strogog centra koji je u potpunom okruženju.