Svijet
31

Napadač koji je pucao u kanadskom parlamentu i ubio vojnika povezan s IDIL-om

Klix.ba
Premijer Kanade Stephen Harper kazao je, nakon napada na parlament u Ottawi, kako njegovu zemlju nikada niko neće zastrašivati niti joj prijetiti.

Harper je opisao napadača kao teroristu i obećao je uložiti dvostruke napore u borbu protiv terorizma.

"Ovo je pojačalo našu odlučnost da riješimo i udvostručimo napore naših sigurnosnih agencija da poduzme sve potrebne korake da identificiraju i obračunaju se sa prijetnjama kako bi Kanada bila sigurna", rekao je Harper.

Ime napadača je konačno otkriveno. Radi se o 32-godišnjem Michaelu Zehaf-Bibeaui koji je rođen u Kanadi i ima kriminalni dosije. Osuđen je za posjedovanje droge 2004. godine zbog čega je prove je 6 godina u zatvoru. U sukobu sa zakonom bio je i 2011. godine zbog pljačke i prijetnji, te je proveo 66 dana u zatvoru.

Zehaf-Bibeau je jučer naoružan došao ispred Nacionalnog ratnog spomenika i pucao u vojnike koji su čuvali počasnu stražu. U ovom napadu ubijen je vojnik Nathan Cirillo koji je imao 24 godine. Ranjene su još tri osobe koje su zadobile lakše povrede.

Nakon što je pucao u vojnike, Zehaf-Bibeau je ukrao automobil i odvezao se do obližnjeg parlamenta gdje je nastavio pucati. Sve sigurnosne agencije našle su se na mjestu događaja i u nekoliko minuta blokirale grad i zatvorile područje okolo parlamenta u kojem su odjekivali pucnji. Napadač je ubijen nakon više od pola sata.

Iako je bilo govora da osim njega ima još napadača, policija je na kraju opovrgnula te informacije.

Pucnjava se dogodila dva dana nakon što je ubijen jedan vojnik u blizini Montreala. Napadač je bio povezan sa IDIL-om.

Zehaf-Bibeau je ranije okarakterisan kao visokorizični putnik i oduzet mu je pasoš zbog sumnje da je povezan s teroristima, a prema nezvaničnim informacijama, imao je i veze s IDIL-om.

Oglasila se i njegova majka koja je, prema pisanju Associated Pressa, plakala zbog žrtava, a ne zbog svog sina.

"Da li ikada možete objasniti nešto ovakvo? Žao nam je", rekla je Susan Bibeau.

Uže područje oko parlamenta je i dalje zatvoreno za javnost, a uposlenici su jutros došli normalno na posao. Na mjestu gdje je vojnik ubijen postavljeno je cvijeće i zapaljene su svijeće.