Svijet
5

Kanadska policija: Zehaf-Bibeau je ostavio videoporuku

Klix.ba
Prije nego što je napao zgradu kanadskog Parlamenta, Michael Zehaf-Bibeau je snimio video u kojem se jasno vidi da je bio potaknut ideološkim i političkim motivima, tvrdi policija.

"Vlasti sada imaju neoborive dokaze da je Zehaf-Bibeau imao jasno izražen motiv", rekao je Bob Paulson, zvaničnik kanadske policije.

Paulson nije mogao reći kako je policija došla do videa, a isti neće biti objavljen dok analiza i istraga traju, piše RT.

Oružje kojim je Zehaf-Bibeau izvršio napad donio je iz kuće svoje strine iz Mont Tremblanta u Quebecu.

Policija je utvrdila da je napadač zaradio "veliku svotu novca" radeći na naftnim poljima u Alberti, a istražuju se i pojedinci koji su viđeni sa Zehaf-Bibeauom nekoliko dana prije napada.

Njegova majka, Susan Bibeau, vjeruje kako je djelovao iz očaja i da on nije bio radikaliziran.

U pismu Postmedia Newsu Bibeau je rekla kako je Michael bio nesretna osoba, a svoj mir je htio pronaći studirajući Kur'an u Saudijskoj Arabiji. Ona tvrdi da je njen sin bio izrazito ljut kada mu je kanadska vlast nije htjela izdati pasoš.

"Osjećao se stjeranim u ćošak, nije mogao živjeti u dosadašnjim uslovima, a nisu mu dozvolili da sve to promijeni. Borio se sa očajem, a nikako zbog neke ideologije ili političkog motiva", rekla je Bibeau.

Podsjećamo, Zehaf-Bibeau je prošle srijede prišao Parlamentu u Ottawi, ubio stražara, a potom ušao u zgradu gdje je došlo do razmjene vatre sa službenicima sigurnosti. Troje ljudi je ranjeno, a Zehaf-Bibeau je ubijen.