Svijet
1

Pucnjava u kanadskom parlamentu: Vojnik preminuo od povreda, ubijen jedan od napadača

Klix.ba
Kanadski parlament napadnut je jutros u 10 sati po kanadskom vremenu kada je naoružani muškarac pucao i ubio vojnika koji je stajao kao čuvar kod Nacionalnog ratnog spomenika u Ottawi, a potom oteo automobil i pobjegao u zgradu parlamenta. Tamo je nastavljena pucnjava, a zgrada i cijeli blok okolo nje su pod opsadom svih policijskih agencija i vojske.

Potvrđeno je da je napadač ubijen, a u toku je potraga za ostalim napadačima. Sumnja se da ih ima još najmanje dvoje.

U bolnicu su prebačene tri osobe koje su također zadobile povrede od vatrenog oružja. Dvije su stabilno, dok je treća u teškom stanju.

Iz preventivnih razloga zatvorene su sve vojne baze, policijske zgrade su pod blokadom kao i zgrada Ambasade SAD-a u Ottawi.

Premijer Steohen Harper je uspio napustiti zgradu i na sigurnom je, a uspješno su evakuirani i drugi uposlenici.

Kanadske vlasti dale su ime napadača američkim kolegama i zamolili FBI da im pruži pomoć u praćenju aktivnosti ove osobe. Niko nije htio dati više informacija o osumnjičenom. Kako je CNN objavio, incident još nije okarakterisan kao teroristički napad.

Foto: AFP
Foto: AFP

Veliki dio Ottawe je pod opsadom. Zatvorene su škole i javni objekti okolo parlamenta. Stanovnicima je rečeno da navuku roletine i odmaknu se od prozora.

Kako je rekao jedan od parlamentaraca, u hodnicima ove institucije je bio pravi rat i horor. Odjekivali su pucnji, a u sekundi se čulo i do 10 ispaljivanja.

Veliki broj policijskih automobila otišao je u pravcu Quebeca.