Dramatičan prizor u New Delhiju
0

Muškarac se spalio zbog kineske vladavine na Tibetu

Sarajevo-x.com
Tibetanac u vatri trčao 50 metara (Foto: AFP)
Tibetanac u vatri trčao 50 metara (Foto: AFP)
Tokom najavljene posjete kineskog predsjednika Hua Jintaoa Indiji, jedan od tibetanskih demonstranata se zapalio, nakon čega je dobio teške opekotine po tijelu.

Nepoznati Tibetanac je trčao oko 50 metara kroz New Delhi, dok su mu odjeća i tjelo gorjeli, u znak protesta protiv kineske vlasti na Tibetu. Demonstrant se odlučio na samospaljivanje samo nekoliko metara udaljen od ostalih koji su se okupili u blizini zgrade parlamenta protestujući protiv dolaska kineskog predsjednika.

Nakon što je u plamenu trčao 50 metara mušakrac se srušio, a potom je prevezen u bolnicu u New Delhiju, gdje se liječi zbog dubokih opekotina, saopćio je jedan tibetanski organizator protesta.

Više od 600 demonstranata se danas okupilo na glavnom trgu u New Delhiju, u blizini zgrade Parlamenta, noseći transparente i negodujući zbog dolaska Hua Jintaoa. Na nekim od transparenata pisalo “Tibet gori” i “Tibet nije dio Kine”. Na jednom transparentu je stajala fotografija kineskog predsjednika iznad koje je pisalo “Hu Jintao je nepoželjan”.

U proteklih godinu dana najmanje 30 ljudi na Tibetu se spalilo u znak protesta protiv kineske vladavine nad njihovom domovinom.