Protest protiv kineske uprave
2

Spalila se dvojica muškaraca na Tibetu

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dvojica Tibetanca spalila su se u centru grada Lase protestujući protiv kineske uprave u Tibetu, prenijeli su danas državni mediji.

Policija je brzo ugasila vatru, ali je jedan muškarac preminuo. Drugi je teško povrijeđen, ali može da govori, navodi se u izvještaju agencije Xinhua.

Zvaničnik Komunističke partije na Tibetu Hao Peng izjavio je da je ovo nastavak serije samospaljivanja koja imaju za cilj odvajanje Tibeta od Kine.

Najmanje 34 osobe iz ove oblasti zapalile su se od marta 2011. godine u znak protesta zbog kineske uprave u Tibetu u posljednjih 60 godina, navode tibetanske aktivističke grupe. Najmanje 24 osobe su preminule.

Kineske vlasti opisuju ove osobe kao teroriste i kriminalce, a za njihove postupke optužuju tibetanskog duhovnog vođu u egzilu dalaj-lamu, koji ih, navodno, podstiče da to čine.

Zvanični Peking smatra da je dalaj-lama, koji je otišao u Indiju 1959. godine, separatista. On kaže da se samo zalaže za veću autonomiju ovog himalajskog regiona.

Najnoviji slučaj samospaljivanja dogodio se u jednom od najprometnijih dijelova Lase, nedaleko od hrama Jokhang, koji je često pun turista i hodočasnika, navodi Xinhua.