Svijet
3

Kina: Spalila se dva mlada Tibetanca

FENA
Dva mlada Tibetanca zapalila su se držeći tibetansku zastavu prije nego što su u plamenu pali na ulicu u zapadnoj Kini, vidi se na video snimku objavljenom u četvrtak.

Jedan od mladića, koji su se zapalili u srijedu u prefekturi Jushu u provinciji Chinghai, nastanjenoj tibetanskom manjinom, umro je, dok je drugi preživio, ali s teškim opekotinama, javila je Xinhua.

Više od 30 slučajeva samospaljivanja dogodilo se u posljednjih godinu dana u dijelovima Kine naseljenim Tibetancima, u znak protesta zbog kineske vlasti i ugrožavanja kulture i vjerskih prava te etničke grupe.

Kineske vlasti su potvrdile neka, ali ne i sva samospaljivanja. Xinhua je navela da je preminuli mladić lokalni stočar, a preživjeli je migrant iz Aba prefekture u provinciji Sechuan, gdje takođe živi tibetanska manjina.

Video snimak i fotografije je napravio "anonimi građanin novinar", a Radio Slobodna Azija je snimak postavio na YouTube.

Peking okrivljuje tibetanskog vjerskog vođju dalaj-lamu da podstiče budiste na samospaljivanja. Dalaj-lama negira te tvrdnje i kaže da su takvi postupci rezultat kineske represivne politike na Tibetu.