Svijet
1

Tibet: Spalila se majka troje djece

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Majka troje djece preminula je od posljedica samospaljivanja ispred jednog manastira u kineskoj provinciji Sichuan, prenijeli su lokalni mediji.

Nekoliko stotina Tibetanaca privedeno je u gradu Lasi u akcijama kineskih službi bezbjednosti, prenijela je stanica Radio slobodna Azija. U izvještaju se navodi da je privedeno oko 600 osoba, ali ta informacija nije mogla da se provjeri na terenu, navodi Reuters.

Prije četiri dana, dva Tibetanca spalila su se u Lasi, a jedan muškarac je preminuo, prenijela je državna agencija Xinhua.

Kineske vlasti opisuju kao "teroriste" osobe koje se odluče na ovakav vid protesta. Zvanični Peking optužuje Tibetance u egzilu i njihovog duhovnog vođu dalaj-lamu da podstiču ljude na ovakve akcije.

Najmanje 35 Tibetanaca spalilo se od marta 2011. godine protestujući povodom kineske šezdesetogodišnje uprave u Tibetu, a najmanje 27 osoba je preminulo, navodi se u podacima tibetanskih aktivističkih grupa.

Hao Peng, šef Komisije Komunističke partije za političke i pravne poslove u Autonomnom regionu Tibetu pozvao je vlasti da pojačaju kontrolu interneta i SMS saobraćaja tokom budističkog festivala koji je počeo prošle sedmice i koji će trajati mjesec dana.

Kina smatra da je dalaj-lama, koji živi u egzilu od 1959. godine, separatista. On tvrdi da se samo zalaže za veću autonomiju tog himalajskog regiona.