Svijet
0

Ministri EU o viznoj liberalizaciji za Zapadni Balkan

FENA
Ministri unutarnjih poslova Evropske unije (EU) i njihove kolege iz Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Švicarske, razmatrat će u ponedjeljak, u okviru Mješovitog komiteta, izvještaj Evropske komisije o nadzornom mehanizmu za viznu liberalizaciju na zapadnom Balkanu i novi prijedlog za izmjenu pravila o slobodnom viznom režimu koji predviđa ubrzanu proceduru za suspenziju vizne liberalizacije.

Izmjene pravila i izvještaj komisije bit će razmatrani na marginama predstojećeg sastanka Vijeća EU za unutarnje poslove i pravosuđe koji se održava u Luxembourgu u četvrtak i petak, ali će se Mješoviti komitet sastati tek u ponedjeljak, prenosi Tanjug.

Povjerenica za unutarnje poslove i pravosuđe Cecilia Malmstrom predstavit će ministrima, u ime Komisije, prijedlog o izmjeni pravila slobodnog viznog režima s trećim zemljama kojima se uvodi "zaštitna klauzula" koja bi omogućila da se u vanrednim situacijama privremeno suspenduje slobodni vizni režim.

Komisija je u svom prijedlogu istakla da se radi o "opštoj klauzuli koja nije usmjerena ni na jednu posebnu zemlju ili regiju".

Nakon predstavljanja prijedloga ministrima, on treba da bude razmotren u Vijeću EU i u Evropskom parlamentu.

Pored toga, pred ministrima će se naći i izvještaj Komisije o nadzornom mehanizmu za viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana čije je uvođenje dogovoreno u novembru prošle godine.

Uvođenje ovog mehanizma plod je kompromisa Evropske komisije i nekoliko država članica EU koje su se protivile bezuslovnoj viznoj liberalizaciji za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju iz straha da bi moglo doći do zloupotreba kakve su se pojavile po ukidanju viza za Srbiju i Makedoniju.

U okviru sjednice Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe u četvrtak i petak, ministri će razmatrati izmjene pravila o radu evropske pogranične agencije Frontex kao i o pitanjima imigracije, azila i sigurnosti na južnom Mediteranu.

Ministri bi također trebalo da usvoje i zaključke o procjeni proširenja shengenskog sporazuma na Bugarsku i Rumuniju.