Zaštitne mjere
0

Ministri EU-a o ukidanju viza za Zapadni Balkan

FENA
Ministri unutarnjih poslova Evropske unije i njihove kolege iz Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Švicarske razmatrat će u četvrtak, na marginama sastanka Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe, izvještaj Evropske komisije o nadzornom mehanizmu za viznu liberalizaciju na zapadnom Balkanu i novi prijedlog za izmjenu pravila o slobodnom viznom režimu koji predviđa ubrzanu proceduru za suspenziju vizne liberalizacije.

Na sastanku Mješovitog odbora evropska povjerenica za pravosuđe Cecilia Malmstrom predstavit će izvještaj Komisije o nadzornom mehanizmu za viznu liberalizaciju za zemlje Zapadnog Balkana čije je uvođenje dogovoreno u novembru prošle godine.

U prvom polugodišnjem izvještaju se navodi da iako postoje brojne zloupotrebe vizne liberalizacije, "većina putnika dolazi s dobrim namjerama", a samo mali dio njih, u 80 posto slučajeva Romi i Albanci, zloupotrebljava tu povlasticu i neosnovano traže azil.

Kako se navodi u izvještaju, ostvaren je glavni cilj vizne liberalizacije za zemlje zapadnog Balkana - da se olakšaju veze među ljudima, poboljšaju mogućnosti poslovanja i kulturna razmjena i omogućavanje boljeg upoznavanja EU-a. Države regije, međutim, moraju pojačati reforme kako bi se ova dostignuća učvrstila i očuvala, dodaje se u izvještaju, prenosi Tanjug.

Prema izvještaju, dosadašnja iskustva u primjeni sporazuma o readmisiji su "sasvim pozitivna", a države regije su "učinile značajne napore" u borbi protiv zloupotreba slobodnog viznog režima i posvećene su rješavanju sadašnjih problema.

Uvođenje nadzornog mehanizma plod je kompromisa Evropske komisije i nekoliko država članica EU-a koje su se protivile bezuvjetnoj viznoj liberalizaciji za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju iz straha da bi moglo doći do zlouporaba kakve su se pojavile po ukidanju viza za Srbiju i Makedoniju.

Povjerenica Malmstrom će ministrima predstaviti i prijedlog EK-a za izmjenu pravila slobodnog viznog režima s trećim zemljama kojima se uvodi "zaštitna klauzula" koja bi omogućila da se u vanrednim situacijama privremeno suspendira slobodni vizni režim.

Komisija je u svom prijedlogu istakla da se radi o "općoj klauzuli koja nije usmjerena ni na jednu posebnu zemlju ili regiju".

Nakon predstavljanja prijedloga ministrima, on treba biti razmotren u Vijeću EU-a i Evropskom parlamentu.

U okviru sjednice Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe, u četvrtak i petak, ministri će razmatrati izmjene pravila o radu evuropske pogranične agencije Frontex, kao i pitanja imigracije, azila i sigurnosti na južnom Mediteranu.

Ministri bi trebalo da usvoje i zaključke o procjeni proširenja Šengenskog sporazuma na Bugarsku i Rumunjsku.