Test na šest mjeseci
0

EU vraća vize ako broj lažnih azilanata poraste za 50 posto

FENA
Prijedlog Evropske komisije za uvođenje mehanizma za ubrzanje procedure za suspenziju vizne liberalizacije predviđa ponovno uvođenje viza za neku državu u slučaju da priliv ilegalnih imigranata ili lažnih azilanata iz te zemlje u šengenskom prostoru poraste za 50 posto u šestomjesečnom razdoblju.

Do suspenzije vizne liberalizacije moglo bi doći i u slučaju da u šestomjesečnom razdoblju za 50 posto poraste i broj odbačenih zahtjeva za repatrijaciju građana neke države koji ilegalno borave u šengenskom prostoru, navodi se u dokumentu koji je EK usvojila u utorak, a koji bi na sjednici u junu trebalo da usvoji Vijeće ministara EU-a.

Suspenzija vizne liberalizacije trebalo bi trajati šest mjeseci, ali u slučaju da se situacija ne poboljša, ova mjera bi mogla biti produžena za dodatnih devet mjeseci.

Zaštitna kauzula za brzo privremeno ukidanje vizne liberalizacije, kako se službeno zove ovaj mehanizam, odnosi se ne samo na zemlje zapadnog Balkana, nego na sve države u svijetu čiji građani imaju mogućnost da bez viza putuju u zemlje članice Šengenskog sporazuma.

Do aktiviranja ovog mehanizma može doći na temelju konsultacija Evropske komisije, pogranične službe EU-a i Vijeća ministara, i to isključivo u skladu s jasno utvrđenim mjerilima.

Procedura za ponovnu primjenu zaštitnog mehanizma sastoji se iz toga što bi članica Unije, koja bi se suočila s povećanim prilivom neregularne imigracije, odnosno zahtjeva za azil, Evropskoj komisiji poslala evidenciju o problemu s kojim se suočava, na osnovu čega bi EK, u suradnji s Evropskom agencijom za kontrolu vanjskih granica (FRONTEX) i Evropskog ureda za azil obavijestila Vijeće ministara koje bi u roku od tri mjeseca moglo donijeti odluku o suspenziji vizne liberalizacije.

U prijedlogu Evropske komisije navodi se da je cilj ove mjere uspostavljanje zaštitnog mehanizma koji omogućava "brzu suspenziju vizne liberalizacije za neku treću zemlju na bijeloj listi u slučaju vanredne situacije kada je neophodan hitan odgovor za rješavanje teškoća s kojim se suočava jedna ili više država članica EU-a".

Evropska komisija, međutim, ističe da se pri aktiviranju ovog mehanizma "mora uzeti u obzir cjelokupna vanjska politika EU-a" i da se, "uz načelo solidarnosti među članicama EU, ali bez automatizma, mora dati politička ocjena primjerenosti toga koraka", prenio je Tanjug.

Tokom sastanka Vijeća ministara na kojem će biti razmatran ovaj prijedlog Komisije, bit će predstavljen i šestomjesečni izvještaj o nadzoru vizne liberalizacije za sve države zapadnog Balkana. Ovaj nadzorni mehanizam uveden je u januaru kao uslov za ukidanje viza za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.